AJME I PRUTIĆI

Uspomene iz detinjstva često mi zamirišu po ovim prutićima. Sećam se da smo ih, pored (čuvenih) tost sendviča sa praškom šunkom i kiselim krastavcima, najbrže tamanili na dečjim rođendanima a kasnije i na žurkama. Svaka mama je imala isti, a ipak neki svoj recept za prutiće. Zašto i da li je to bilo baš tako ne znam, ali ono što znam jeste da se pre tridesetak godina za recepte moralo ići i po desetak puta za redom na kafu kod komšinice ne bi li se zaradila povlastica da vam ustupi svoj recept. A, skoro po pravilu, recept je bio bez nekog sastojka ili je gramaža sastojaka bila pojačana. ☺ Vešte domaćice su to odmah uspevale da preprave i više od takvih komšinica ne bi zatražile ni pola šoljice šećera ili mlevene kafe. O, da! Zajmili smo jedni drugima i hleb (najčešće za večeru), šećer, kafu, zejtin, prašak za pecivo, deterdžent za sudove, mlinove za kafu, aparate za varenje kesa za zamrzivač (u sezoni svinjokolja) itd. Ma, čudna su vremena bila (ne nužno i loša) a još čudnije to baratanje vlasništvom i cakama u vezi recepata... 
No, da se vratim prutićima. Volela sam ih a volim ih i danas jer su skromni a toliko neobični. Mast u testima čuda čini, pa se to i u ovom receptu dokazalo. Prutići su sipkavi, hrskavi, ne mrve se, što duže stoje to su bolji i ukusniji.



Potrebne namirnice: 150 ml piva, 20 g svežeg kvasca, ½ kafene kašike šećera, 1 kafena kašika soli, 400 g brašna, 120 g masti, 50 ml ulja, 1 jaje, morska so i susam za posipanje.
 
Način pripreme: U pivo (sobne temperature) dodati kvasac i šećer, dobro promašti i poklopiti da zapeni. Brašno prosejati, dodati so, mast, ulje i pripremljen kvasac pa dobro umesiti testo. Odmah rastanjiti testo na debljinu oko 0,5 cm i premazati prethodno umućenim jajetom, posuti susamom ili solju i iseći na prutiće/trakice. U pleh obložen pek-papirom premestiti prutiće i ostaviti da odstoje 15-ak minuta na sobnoj temperaturi. Za to vreme ugrejati rernu na 200º C. Prutiće peći sve dok ne dobiju zlatnu boju tj. oko 20 minuta. Poslužiti ih hladne.

Napomena: Ukoliko prutiće ne posipate morskom solju u testo dodajte 2 ravne kafene kašike soli (pod uslovom da mast nije suviše slana). Od ove količine sastojaka dobije se veliki crni pleh (od rerne) grickalica.

Prutiće (pijani pekmeztiramisuprhke keksićekuglice sa suvim smokvamakiflice sa pivompunjene paprikebatake u pivulikere) šaljem mojoj dragoj Vanji, kao majskoj domaćici igrice Ajme, koliko nas je, koja nam je za temu odabrala alkohol. 

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

4 коментара:

  1. Nale, bas su fini, poruckacu ti sve prutice.:))) P.S. svidja mi se i novo zaglavlje na blogu.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ☺ Hvala ti, Lanice. ♥
      Baš mi je milo što ti se dopada. Trudila sam se... ☺

      Избриши