HELjDA: PITA SA SIROM

Dobro poznat način pripreme i još bolje poznat ukus (koji obožavam), osnovni su razlozi zbog kojih postavljam recept za pitu sa sirom od heljdinih kora. Ukoliko volite pite a naročito ukus heljde ovo je prava stvar za vas. Prijatno!

Gibanica sa sirom od heljdinih kora
Potrebne namirnice: ½ kg heljdinih kora za pite, 200 ml kisele vode, 70 ml ulja, 300 g mladog sira, 4 veća jaja, so prema potrebi.

Način pripreme: Kore pažljivo razdvojiti. U pakovanju od ½ kg može biti 13-15 kora. Sjediniti kiselu vodu i ulje. U dubljoj posudi izmrviti sir, dodati jaja i promešati da se sve dobro sjedini. Ukoliko sir nije dovoljno slan, dodati so prema ukusu. Položiti koru i premazati je celom površinom mešavinom vode i ulja. Zatim, na prvu koru položiti još jednu koru i blago premazati vodom i uljem, ravnomerno naneti sir do polovine kore, a zatim urolati i složiti u pleh obložen pek-papirom. Postupak ponavljati sve dok se kore ne utroše. Svaki prut pite makazama zaseći na 4-5 mesta. Pre pečenja pitu blago premazati uljem i peći u ugrejanoj rerni na 220º C oko 25 minuta tj. dok ne porumeni sa svih strana. Služiti toplo.
Gibanica od heljdinih kora

Preporučujem da pogledate još recepata sa heljdinim brašnom - kiflice sa sirom i dva recepta za hleb.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

12 коментара:

  1. Super pita :) Nale, stavi i kiselu pavlaku u postupku rada, negde si je izgubila.

    ОдговориИзбриши
  2. Nale, diiivne su ti pitice, zaljubila sam se u njih.:) Meni bas ne uspevaju te pite sa heljdinim korama, ne mogu da nabavim tanke, samo one deblje (po 8-10 komada u 1/2 kg), a to nikako zamotati.:D Ove tvoje cu sanjati!:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, draga moja. ♥
      Oooh, poznato mi je o čemu pričaš. Par puta sam se prevarila i uzela takve a sa njima niššta nisam mogla. Iscepkala sam ih i napravila gužvaru... Mnogo su teške tj. debele. Da ti pošaljem koje pakovanje?

      Избриши
  3. Ovdje nema ni tankih ni debelih kora od heljde. Tu i tamo mogu se naći od integralnog brašna i to je to. Vjerujem da je pita više nego odlična!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Žao mi je što to čujem. Ja jako volim heljdino brašno a ove kore su mi omiljene. Važi ista ponuda kao i za Lanu. Samo javi i dogovorićemo paket put heljdinih kora ☺

      Избриши
  4. I meni je tesko da nabavim heljdine kore, ali zato kada ih pronadjem napravim tonu zaliha :))) Divno izgleda ova pita sa sirom!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hihiiiii ☺ Dobro si se snašla. Hvala, draga moja. ♥

      Избриши
  5. I ja često naidjem na predivne recepte sa heljdinim korama ali toga ovde takodje nema ali može se naći heljdino brašno. I tako tražeći naletim na recept kako se pravi domaća heljdina kora sa mašinom za pastu. Eto imam je ne sećam se ni kada mi je poklonjena, nisam je nikada raspakovala ali mogla bih baš d aprobam. Ako ne postavim recept ..znaći nije uspelo :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je baš dobra ideja. Znam da Kinezi prave rezance od heljde bez problema. Msm, ima li potrebe pričati o Kineskoj kuhinji... Kapa dole.
      Nadam se da projekat biti uspešan. Čekam tvoje utiske.

      Избриши
  6. Nema kod nas heljdinih kora, jedino da ih sama radim...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako budeš imala volje a i vremena probaj. Stvarno su posebne.

      Избриши