PICA BUREK

Ponekad se uželim tzv. nezdrave hrane. Ne trudim se da sebe po svaku cenu udaljim od toga. S' vremena na vreme ugodim sebi i ne prekoravam samu sebe zbog toga. 

Pica burek je jedna od mojih tzv. grešnih želja koje umem da odagnam ali ponekad, kao što rekoh, ne želim da se opirem. Prepustim se i uživam. 

Ukoliko i vi poželite da se prepustite ovim užicima, recept je tu.
Pizza burek
Potrebne namirnice: 15-ak listova kora za pite, 2 dl vode, 80 ml (+ za premaz tepsije) ulja, 100 g kačkavalja, 150 g tzv. pica šunke, 8 supenih kašika kečapa, origano prema ukusu.

Način pripreme: Tepsiju premazati uljem sa svih strana. U posudicu usuti vodu i ulje, pa promešati. Izrendati kačkavalj i šunku. U drugoj posudi kečap pomešati sa origanom. U tepsiju položiti dve kore za pitu i svaku premazati pripemljenom mešavinom ulja i vode. Na treću i četvrtu koru (premazanu mešavinom vode i ulja) naneti kačkavalj i ravnomerno ga rasporediti. Nakon toga ređati još dve kore i premazati ih vodom i uljem. Sedmu i osmu koru premazati kečapom i nastaviti ređanje kao u prethodnom postupku. Zatim, na jedanaestu i dvanaestu koru (premazanu mešavinom vode i ulja) naneti šunku i ravnomerno rasporediti. Ćoškove kora koji su izvan tepsije preklopiti ka srediti. Na to dodati još dve kore i svaku premazati mešavinom ulja i vode, pa podvući pod burek. Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 220º C sve dok burek ne dobije zlatno-braon boju tj. 20-25 minuta. Nakon pečenja prevrnuti burek, seći parčad željene veličine i služiti dok je vruće. 
Pica burek
Napomena: Burek na fotografijama spreman je za jednu osobu i korišćeno je osam kora za pitu. Mere navedene u receptu dovoljne su za tri-četiri dobro gladne osobe.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

8 коментара:

  1. U zadnje vreme jako pazim šta jedem, ali jednom u dve tri nedelje dam sebi oduška..ne preteram,ali pojedem malo, samo da zadovoljim dušu. Burek mi se jako sviđa.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno, treba se nekad i opustiti. Hvala, Zoki. ☺

      Избриши
  2. Volim i pizzu i burek, pa onda je najbolje malo jednog, malo drugog. :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nemam ništa protiv. Razuman predlog. Uhhh, baš bi bio gušt. ☺

      Избриши
  3. :)))) Dobar ti je uvod :)

    Ja sam slaba na slatkiše, trudim se da ih eskiviram, ukoliko ih pravim smanjujem meru upola, ako recept to dopušta, a žudnja ostaje i opstaje :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gola istina, kad ti kažem. ☺
      Samo umereno od svega što čoveku prija i to bi bilo tzv. zlatno pravilo... Ali bilo je dana kada mi je to bilo teško izvodljivo u praksi ;)

      Избриши
  4. Ma ja moram djeci ugoditi. Kada one hoće pojesti i zelenog i ribu, subotom obično spremim pizzu. Nama dodam rikule ili neko povrće, a one uživaju u ručku pizzi. Ostale se dane moraju "patiti".

    ОдговориИзбриши