DINSTANI GRAŠAK

tj. grašak bez zaprške.
Grašak koji najviše volim (pored onog indijskog) sprema se bez brašna, aleve paprike, krompira, šargarepe. Za pripremu koristim samo crni i beli luk, so i puno mirođije. Poseban akcenat stavljam na mirođiju. ☺
U ovo doba godine pijačne tezge su prepune mladog graška, te je barem jednom nedeljno u nekom obliku grašak prisutan na mom stolu. Ako vam se dopada ovaj način pripreme nadam se da će vam recept dobro poslužiti.
Potrebne namirnice: 3-4 supene kašike ulja, 2 glavice crnog luka, ½ kg (mladog) zrna graška, 2 kafene kašike soli, 3 supene kašike seckane mirođije, 2 čena belog luka.

Način pripreme: Očistiti grašak, proprati pod mlazom vode i dobro ocediti. Na ugrejano ulje dodati sitno seckani crni luk i blago posoliti. Smanjiti temperaturu za jedan podeok i pržiti crni luk 4-5 minuta, a zatim nastaviti dinstanje uz dolivanje vruće vode (10-ak minuta). Kada luk postane potpuno mekan tj. kašast i proziran dodati grašak, naliti vrućom vodom (toliko da prekrije grašak) i poklopljeno kuvati 25-30 minuta (ili više ukoliko volite potpuno mekano, raskuvano, zrno) uz povremeno dolivanje vruće vode vodeći računa da potpuno prekrije površinu graška. Par minuta pred kraj dodati sitno iseckan beli luk i mirođiju, posoliti i promešati. Skuvani grašak ne treba da bude previše gust već da ima dovoljno tečnosti da bude sočan, kako bi mogli lepo da umačete komadić hleba i uživate. ☺ Služiti uz npr. faširane šnicle, bareni krompir ili vruć hleb. 
Napomena: Voda se može zameniti povrtnom ili mesnom kockom za supu. Ukupna potrebna količina vode je oko litar.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

6 коментара:

  1. Ma, zabrljah u toku pisanja, pa sklonih komentar, kad ne postoji "edit" :)) Dakle, ponovo:

    Nale, tek doručkovala, a već razmišljam o ručku :)) Predivno izgleda, mirodjiju baš volim. Mladi grašak je omiljeno jelo iz detinjstva, mada mi se tokom života i narastajućih obaveza svelo na Frikomov "zamrznut grašak" :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hihihiii... ☺
      To se zove zdrav apetit! Hvala Bogu.
      Hvala ti puno. I ja često koristim Frikomov ali kad je sezona zaboravim ga ☺

      Избриши
  2. Obožavam grašak, pogotovo sada u proljeće. Ćesto ga radim s krompirom kao prilog.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja sam slična tebi. Obožavam da koristim grašak u ovo doba. O, da! Sa krompirom je odličan.☺

      Избриши
  3. Još dodam i pancete, a nadam se da ću imati i ja isti ovakav post. Slikala jesam, ali nisam mjerila grašak, staviti odokativno. Obožavam ga ovako, tako je sladak...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sjajna ideja! Mislim da ćeš imati predivan post, baš kao što je to redovno kod tebe. ☺ I ja volim tu njegovu slatkoću... Neodoljivoooo!

      Избриши