NAJBOLJA MEŠANA SALATA - RUSKA SALATA

Da li je iko od vas pomislio da će blog ostati uskraćen za postove sa zimnicom ove sezone? Ja jesam jer jednom se već baš to dogodilo. Nije mi jasno kako do sada "nisam imala vremena" da sa vama podelim neke od recepata za izvrsnu zimnicu koju sam pripremala pre godinu dana. I, sada je čudo neviđeno što sam se odlučila da napišem ovo jer sam uveliko izračunala da je sezona gotova... Ma, vidim i ja sama da sam pronalazila razloge koji uopšte nisu konkretni al' šta ću kad me tako snašlo? 
Nego, nakon ovog pravdanja za veliko zakašnjenje red je da krenem sa receptom. Prvo zapažanje koje iznosim u vezi ove salate jeste vek trajanja. Evo, još uvek mi šest tegli od prošle godine stoji u špajzu kao da su juče spremljene. Zato, ne sumnjajte već slobodno pravite bez konzervansa. Drugo, ukus je fantastičan - pravila sam jednu turu po originalnom receptu, a drugu turu sam malo izmenila (kornišoni, šargarepa, crni luk, zeleni paradajz i mnogo crvene paprike koja je otpustila boju i zbog toga je izgleda ova varijanta tamnija). Lično, originalna verzija (plus dodatak crnog luka) je ukusnija ali ima onih kojima se dopada ova druga. Tekstura povrća je apsolutno sjajna - hrskava i sveža uz odličnu slatkasto-kiselkastu-oporost ukusa koja vas tera da grickate sve više. Da ne zaboravim, sjajna je kao meze tj. predjelo kad vam navrate gosti. Fantastično otvara apetit a kad je apetit prisutan onda sve dalje ide baš onako kako treba. ☺

Potrebne namirnice: 1 kg šargarepe, 1 kg kornišona, ½ kg zelenog paradajza, ½ kg zelene paprike, 1 kg karfiola, 1 kg kupusa, ½ kg crnog luka. Preliv - 750 ml alkoholnog sirćeta (9%), 250 g šećera, 150 g soli, 250 ml vode, 500 ml ulja, 1 kesica bibera u zrnu.
Način pripreme: Kornišone, šargarepu, zeleni paradajz i papriku dobro oprati i iseckati. Karfiol razdeliti na manje cvetiće. Kupus iseckati kao zasalatu. Crni luk očistiti i iseći na rebarca. U široku šerpu ovim redom slagati povrće: šargarepa, kornišoni, paprika, paradajz, karfiol, kupus, crni luk. Preliv - U drugoj posudi sjediniti sirće, šećer, so, vodu i ulje pa staviti da provri.  Vreloj smesom preliti povrće, poklopiti i ostaviti tako 15 minuta. Nakon toga povrće ocediti od tečnosti, ugrejati preliv i kada provri ponovo preliti povrće, poklopiti i ostaviti da odstoji kao prethodni put. Postupak ponoviti još jednom. Zatim, ostaviti povrće da odstoji preko noći da se potpuno ohladi. Sutradan povrće staviti u tegle uz dodatak bibera u zrnu (ne zatvarati već prekriti čistim čaršafom) i ostaviti da odstoji 6-8 sati kako bi po potrebi dolili malo tečnosti u tegle. Zatvoriti, složiti u ostavu i koristiti po potrebi.
Napomena: Kako ne biste dolazili u dvojbu šta je alkoholno sirće, na malu ali potrebnu sugestiju moje drugarice Lene, u pitanju je salatno sirće tj. najobičnije sirće za salate.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

7 коментара:

  1. Одговори
    1. ☺ Hvala ti. Ako imaš vremena i praznih teglica napravi je da upotpuniš onu divnu kolekciju.

      Избриши
  2. Obožavam kisele miješane salate. Kod kuće ih žene baš i ne rade pretjerano često, a ja nikada jer ne radim zimnicu. Zato mi je ovo posebna gozba za oči, a kakva je salata na nepcu to samo mogu sanjati.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Opasno je dobra, moraš mi verovati na reč ☺ Probaj barem pola mere, nećeš se pokajati, draga.

      Избриши
  3. Hvala ti, Nale, što si podelila recept s nama :) Prava je zimnica samo ona bez konzervansa i vinobrana, i štatijaznam šta se sve stavlja, a ja takvu ne želim da pravim. Verujem ti kad kažeš da se održala i da je povrće hrskavo, i zato ću da zabeležim ovaj recept za sledeću sezonu, bože zdravlja :)

    ОдговориИзбриши