RAFAELO KUGLICE BEZ MLEKA U PRAHU

Zima je zakucala na vrata i podsetila me koliko volim to godišnje doba. Izdržala bih svaku hladnoću, vetar, smetove, gužve, bljuzgavicu - samo zarad čarobnog prizora kada se tlo ogrne belim, sedefastim prekrivačem i kada se sve utiša na frekvenciju tačno podešenu po mojoj meri. Tokom tih posebnih dana radost je sveprisutna u meni i uglavnom nikom nije jasno zašto sam toliko spokojna i srećna. Do nedavno ni meni samoj nije bilo jasno zašto se tako osećam samo tokom zime, onih dana kada pada najveći sneg i kada se tišina može skoro dodirnuti. Zima donese neki smiraj, privede neke poslove kraju, da vremena za više uživanja, prikupi sve plodove i onda kao da kaže sada malo odmori...

U iščekivanju pravog snega i prizora koji će me opustiti i nadahnuti, sa vama delim recept za ove slatke bele radosti koje su nedavno ulepšale kolekciju sitnih kolača koje sam pripremala za krsnu slavu - sv. Dimitrija. U to ime, poslužite se, barem virtuelno, dragi moji prijatelji.

Sitni kolači Rafaelo bez mleka u prahu
Potrebne namirnice: 1 l mleka, 80 g gustina, 80 g šećera, 300 g kokosa, 200 g bele čokolade, 250 g šećera u prahu, 250 g margarina, 120 g pečenih lešnika i 130 g kokosa za valjanje.

Način pripreme: Od ukupne količine mleka odvojiti 250 ml za pripremu gustina. Ostatak zakuvati sa 80 g šećera i kada provri u tankom mlazu sipati rastopljen gustin, sve vreme mešajući. Kada smesa postane gusta skloniti sa vatre. Dodati kokos i šećer u prahu, promešati smesu pa u to dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se svi sastojci ne sjedine i dobro povežu. Smesu odložiti da se malo prohladi. U toplu masu postepeno dodavati margarin sobne temperature isečen na listiće. Mešati prilikom svakog dodavanja sve dok se margarin potpuno ne rastopi. Pripremljenu smesu prekriti najlon folijom i ostaviti na hladnom mestu da se potpuno ohladi i stegne. Hladnu smesu vaditi kašičicom, u sredinu staviti lešnik pa dlanovima formirati kuglicu. Valjati u kokos i ređati na poslužavnik. Čuvati na hladnom i suvom mestu.
Napomena: Smesu je najbolje pripremiti uveče a sutradan formirati kuglice. Od navedenih mera dobije se 80 kuglica. Nataša Pralica je autorka recepta koji mi je poslužio kao osnova za ovaj kolač i preporučujem vam da obavezno pogledate njene predivne radove i sjajna objašnjenja. A ovde vas očekuje još jedan sjajan recept sa kokosom...

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

6 коментара:

  1. Mnogo mi se dopada ono što radite jer pratim Vas od početka i vidim da ni jednog trenutka niste "poleteli" bez obzira na ono što ste postigli. Vi ste redak biser i divna osoba koja ovo radi srcem.
    Rafaelo obožavam i ovo ću sigurno isprobati.
    Srećna slava, domaćice!
    Ivona

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ivona, hvala Vam na ovako divnim rečima. Budite sigurni da ste mi ulepšali dan i potvrdili da ljudi prepoznaju ono što radim. Zahvaljujem na divnom mišljenju koje ste stekli o meni (komplimenti su nešto što mi "teže" pada nego kritika i zato se uvek nekako šturo zahvalim ali znajte da mi je srce zaigralo) i nadam se da ću ga opravdati :)
      Hvala! Od Boga dobrim da Vam se vrati. Nadam se da se prijatno osećate na ovim stranama.
      Šaljem Vam puuuuno toplih pozdrava.

      Избриши
  2. Srecna slava, draga Nale... rado cu se posluziti kolacicima (ako je ostala koja kuglica:), one sa mlekom u prahu bas ne volim previse, a imam utisak da su ove divno mekane.:)) p.s. kao zimsko dete, potpuno sam se pronasla u uvodnom tekstu... cmookic!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga moja. Dobrim da ti se vrati! Samo se posluži (za tebe se uvek nađe). Ni ja ne volim onaj ukus sa mlekom u prahu ali ove su mi prefine.
      P.S. Drago mi je da se odlično razumemo, darling. Cmok-cmok

      Избриши
  3. Sretna slava, poslužiću se i ja. Ja u stvari volim ukus mlijeka u prahu, čak ga žličicom jedem dok nešto s njime pravim, mislim da bi mogla onako punu šalicu pojesti, baš ga volim. Iako me cijena odbije kad god treba nešto praviti. One izvedenice nisu ni blizu, kisalkaste i čudne. Super za ovaj recept, probat ću u sjećanje na dane od prije 25 godina kada su kuglice bile otkriće, nije bilo slavlja bez njih.Suzana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga Suzana!
      Meni je mleko u prahu nekako odbojno. Zbog mirisa, valjda. Ne znam.
      A što se tiče svih onih proizvoda koji imitiraju mleko u prahu, slažem se da su kiselkaste i nekako čudne. :)
      Drago mi je da ti se receptić dopada i volela bih čuti tvoje utiske nakon što isprobaš ove Rafaelo kuglice.
      Topli pozdrav, Nale

      Избриши