SLANA TORTA OD SPANAĆA

Obožavam predjela i razne varijante slanih torti. Ne pripremam često ovakve zalogaje jer nemamo takve navike u ishrani ali kada dođe vreme praznika ne mogu se zaobići (što meni predstavlja ogromnu muku i problem sa kojim se teško nosim 😉). Odlučila sam da ovu moju skromnu zbirku recepata obogatim upravo receptom za predjela tj. slanu tortu. 

Zato, danas sa vama delim recept za prelepu i preukusnu slanu tortu od spanaća. Ovo nije obična stvar, morate mi verovati na reč. Naime, toliko je ukusna i skladna što se tiče odnosa sastojaka da se dvonožac poput mene teško može zaustaviti na jednom, dva ili tri parčeta. 

Predivna torta od spanaćaUkusna i sočna slana torta sa spanaćem























Potrebne namirnice: Kore - 300 g barenog spanaća, 4 jajeta, 4 kašike brašna, 1 prašak za pecivo, ½ kašičice soli. Fil – 250 g kisele pavlake, 50 g majoneza, 50 g rendanog kačkavalja, so, biber, 100 g bečke salame.

Način pripreme: Obaren i dobro oceđen spanać sitno iseckati. Penasto umutiti jaja, dodati brašno i prašak za pecivo pa nastaviti mućenje. Zatim, dodati spanać i so pa promešati da se dobije homogena smesa. Presuti na pleh (32x30 cm) obložen papirom za pečenje i peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko 15 minuta tj. dok ne porumeni. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi. Skloniti pek-papir i iseći na tri lente. Pavlaku i majonez dobro promešati, dodati kačkavalj i začiniti prema ukusu, pa sve ponovo sjediniti. Na tacnu ili veći tanjir pogodan za serviranje torte položiti koru, naneti trećinu fila i ravnomerno rasporediti. Složiti kolutove suvomesnatog (bečka, praška, suvi vrat, pršuta, mortadela), pa drugu koru blago premazati sa jedne (donje) strane i položiti na prethodne slojeve. Premazati filom i poređati suvomesnato. Treću koru premazati na isti način kao i prethodnu, a zatim ostatkom fila preći tortu sa svih strana. Ostaviti u frižideru da se ohladi. Pre serviranja površinu posuti rendanim kačkavaljem, a uz ivice prisloniti polovine kolutova bečke salame i blago ih izviti kako bi izgledale kao da vijore.

Napomena: Torta je intenzivnog ukusa, a kora vrlo sočna, zato nemojte preterivati sa filovanjem.


Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

4 коментара: