KOLAČ SA JABUKAMA OD OVSENOG I BADEMOVOG BRAŠNA

Pre par dana, već na ivici suza od "problema" šta učiniti sa gomilom jabuka, koja nekako kao da se iz dana u dan sve više izdiže nebu pod oblake, pomislim kako bi najlakše bilo da jabuke utrošim u kolaču. I, tako bez puno razmišljanja, krenem da pravim običan kolač, što je moguće jednostavniji. 

Nakon što sam smućkala šta se dalo smućkati, red je došao da se proba napravljeno. E, moram reći da sam tada bila ponosna na sebe (mo'š misliti 😄). 
Kolač je i više nego ukusan, tekstura savršeno paperjasta, a opet kolač dovoljno kompaktan da se može osetiti pod zubima i da se bez problema može lepo iseći.
Potrebne namirnice: 500 g izrendanih i oceđenih jabuka, 4 jajeta, 150 g šećera, 1 vanil-šećer, 120 ml mleka, 120 ml ulja, 100 g ovsenog brašna, 130 g bademovog brašna, 1 prašak za pecivo. Dodatno: 2 kašike ovsenih pahuljica, 1 kašika šećera, malo cimeta.

Priprema: Ovsene pahuljice samleti što je finije moguće. Oljušten badem sitno samleti i ostaviti na toplom da se što bolje prosuši. Jaja penasto umutiti. Postepeno dodavati šećer i nastaviti mućenje sve dok se ne dobije svetložuta nijansa, a kristali šećera rastope. Zatim, dodati vanil-šećer, mleko i ulje pa sjediniti smesu. Dodati ovseno i bademovo brašno, pa promešati. Na kraju dodati prašak za pecivo i sjediniti smesu. Umućenu smesu sipati u prethodno nauljen i brašnom posut pleh (20x33cm) i ravnomerno rasporediti. Posuti ovsenim pahuljicama i šećerom pomešanim sa cimetom, pa peći u ugrejanoj rerni na 220ºC oko 20 minuta. Isključiti pećnicu a kolač ostaviti još malo da se tišti. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi u plehu. Hladan kolač iseći na parčad željene veličine, posuti šećerom u prahu i poslužiti.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

4 коментара:

  1. Sa jabukama koje najduže imam u bašti se i ja dovijam na razne načine. Uvek ih ima više od tih načina, pa ostavim redovno kutije ispred ograde, da prolaznici uzmu i da se oni onda brinu za njih. Volim bademovo brašno , daje baš specifičan ukus kolaču. Lepo si ovo izkombinovala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam pre par godina pravila i jabukovo sirće jer nisam znala više kako da se oslobodim jabuka. To je bilo odlično a i dugo nam je trajalo.
      Divan gest, to za kutije sa jabukama pored ograde... Baš prija čuti tako nešto.
      Hvala, draga moja.

      Избриши
  2. Kod nas nikad problem sa jabukama, jedemo ih u nenormalnim količinama a kolača i pita koliko hoćeš. Super je i ovaj tvoj recept.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moj muž jede jabuke svakodnevno a ja nekako ne mogu da se nateram baš redovno. Pa se onda nakupi jabuka koje uglavnom punim ovsenim pahuljicama i suvim voćem pa pečem. Hvala, draga.

      Избриши