PIKANTNI KREKERI OD RAŽANOG I LANENOG BRAŠNA

Pregledam recepte na blogu i razmišljam koliko toga sam izostavila. Kao da sam dala na prioritetu nekim receptima, dok sam druge nepravedno i neobjašnjivo zapostavila. Jeste da blog oslikava moj ukus i navike u ishrani ali samo u jednom delu. Puno toga je izostavljeno. Naravno, krivac za to sam ja. 

Jedan od recepata koji apsolutno zaslužuje da se prohađe na ovim stranama jeste upravo ovaj koji danas predstavljam – moja omiljena grickalica. Napominjem, nije za svačiji ukus. Samo oni koji vole miris mlevenog lana i rado se služe začinima, uživaće u ovim krekerima. Naravno, preporučujem svima da ih isprobaju jer su vrlo ukusni, drugačiji, zdravi i zasiti. 

Ovog puta malo sam ih doterala zahvaljujući Aninim graviranim (Oklagiart) oklagijama, sa kojima sam se prvi put susrela krajem prošle godine. Iznenađujuće lepe šeme, koje Oklagiart ima u ponudi, učiniće da vam keksići i ostale drangulije budu još lepši. A, sada na receptić...

Potrebne namirnice: 110 g mlevenog lana, 200 g ražanog brašna, ½ kašičice soli, ½ kašičice kurkume, prstohvat mlevenog zelenog bibera, 30 ml maslinovog ulja, 120 ml vode.


















Način pripreme: Lan, ražano brašno, so, kurkumu i biber promešati da se sastojci što bolje prožmu. Dodati ulje i vodu pa zamesiti testo pogodno za rad. Jufku podeliti na dva dela, pa premesiti i svaku jufku rastanjiti na debljinu 0,3 cm (između dva lista papira za pečenje). Zatim, pobrašnjavljenom, graviranom, Oklagiart, oklagijom preći preko testa (dobro pritisnuti, bez bojazni, kako bi se otisak što bolje oslikao na testu). Sekačem iseći testo na prutiće željene veličine. Drugu jufku rastanjiti na isti način, pa okruglom modlicom vaditi testo. Pripremljeno testo poređati na pleh i peći u dobro ugrejanoj rerni na 220ºC dvadesetak minuta. Izvaditi iz pećnice i sačekati da se krekeri ohlade. Čuvati u posudi sa hermetičkim zatvaračem. 

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

5 коментара:

  1. Neću da probam recept dok mi ne kažeš gde da kupim oklagiju ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ☺♥ Samo ih potraži na Facebooku i kontaktiraj porukom. A, možeš i preko Instagrama. Vrlo su agilni. Mislim da ćeš biti "na mukama" što se šara i motiva tiče ;)

      Избриши
  2. Meni treba još 3 života da isprobam recepte koji su mi na listi. Najgore je što nikad ne dodjem do njih jer sve pregledajući recepte na netu ili u nekom novom kuvaru naidjem na nešto što moram da isprobam.

    Ovo je odlična grickalica, kombinacija je izvrsna a i lepo izgledaju

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, baš tako... Koliko je toga na listama čekanja tj. za isprobavanje ☺ ne znam hoću li imati volje da sve baš i isprobam...
      Hvala puno, drago mi je da ti se dopadaju. ♥

      Избриши