SPIRALNA POGAČA SA SIROM

Još jedna ukusna pogača na Coolinariji! Ništa posebno ali dovoljno fino i ukusno da vam ulepša neka mrazovita ili hladna jutra. Testo je prozračno, lagano, s dozom bezobrazne hrskavosti, koja mami na gric više. Ova pogača je, bez obzira kako se na prvi pogled čini, vrlo jednostavna! Ma, znate me – ne volim ništa komplikovano jer se sva lepota oslikava baš u jednostavnom i svedenom, kako životu tako i kuvanju. ☺ Pređimo na recept...

Spiralna ili uvrnuta pogača sa sirom
Potrebne namirnice: Testo - 350 g brašna, prstohvat soli, 15 g kvasca, ½ kašičice šećera, 200 ml tople vode, 1 žumance, 1 vrhom puna kašika masti, ¼ kašičice soli. Nadev – 200 g starijeg kravljeg sira. Premaz – 1 žumance, 1 kašika vode, krupna so.
Način pripreme: Kvasac izdrobiti sa šećerom i dodati toplu vodu, promešati i ostaviti da zapeni. U vanglicu prosejati brašno, dodati so i promešati. Zatim, dodati pripremljen kvasac i umesiti mekano testo. Prekriti i ostaviti na toplom da nadođe. Testo izručiti na radnu površinu i rastanjititi u pravougaoni oblik, debljine oko 0,3 cm. Žumance sjediniti sa mašću i blago posoliti. Pripremljenom smesom ravnomerno premazati testo i preklopiti na tri dela (kao knjigu). Prekriti testo i ostaviti desetak minuta na sobnoj temperaturi. Rastanjiti testo kao i prethodnog puta, pa izrezati na trake širine 4 cm. Na sredinu izrezanog testa naneti izdrobljen sir, pa spojiti ivice testa (blago pritiskajući), tako da se dobije oblik valjka. Testo spiralno umotati (rolati) od sredine ka krajevima, tako da jedan kraj testa bude motan suprotno od drugog. Prvi prutić umotati u pužić i položiti u središnji deo tepsije, a ostatak rolati na isti način i motati oko središnjeg pužića. Krajeve podviti pod testo i blago štipnuti mesta gde se spajaju kraj jednog i počegak drugog prutića. Premazati žumancetom umućenim s malo vode i posuti solju. Peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko 20 minuta tj. dok ne dobije lepu, rumenu, boju.  

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

2 коментара:

  1. Ti si draga bašmajstor za testa. Ovo tako divno meko izgleda , zlatne boje i još punjeno sirom, uživancija!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, mila moja. Baš me raduje da tako misliš, jer testa su, generalno, nešto što mnogo volem ;) Ukus pogače je totalna zbrka tj. kombinacija bureka sa sirom, kiflica i lisnate pogače. Oduševila me je... ☺

      Избриши