HELjDINA PITA SA SIROM I ZELJEM

Dragi moji, nisam baš raspoložena za pisanje uvoda ali recept je tu. Ne zamerite mi. Sve je ok. Oni koji me bolje poznaju, sabraće dva i dva i shvatiće da sam posvećena nekim lepim stvarima i događajima.
Znate da ne volim da bacam misli i pišem bez redosleda, pa ću vas ostaviti da uživate u poznatom, jednostavnom receptu za ukusno pecivo iz domaće kuhinje - trogulići od heljdinih kora sa sirom i zeljem. 
Potrebne namirnice: 500 g heljdinih kora za pite, 180 ml kiselog mleka, 3 vrhom pune kašike masti, 350 g mladog sira, 2 veze zelja, 5 jaja, so.

Način pripreme: Zelje oprati, očistiti i iseckati na tračice. Sir usitniti, dodati kiselo mleko i promešati. U to dodati jaja, začiniti i sve dobro umutiti. Na kraju, u umućenu masu dodati seckano zelje. Kore pažljivo odmotati i razdvojiti. Ovog puta, u 500 g imala sam 15 kora. Položiti jednu koru i premazati je razgrajanom mašću. Zatim, presaviti je i presavijen deo blago premazati mašću. Na koru naneti fil i uvijati tako da se dobije oblik trougla. Postupak ponavljati sve dok se ne utroši materijal. Pripremljene trouglove ređati u podmazan pleh, izbockati viljuškom, premazati s malo razgrejane masti i peći ih u ugrejanoj rerni na 200º C oko 30 minuta tj. dok pita ne porumeni sa svih strana.  
Napomena: Nemojte štedeti na masti. Mladi sir nije baš mastan tako da je potrebno "podmazati" pitu jer će u suprotnom da zaškripi. ☺ Ako ste iz Valjeva, znate da na pijaci imate odlične kore, a svi drugi koji kroz Valjevo budu jezdili neka svrate do koradžijske radnje (kiosk na samoj pijaci) i obavezno nabave malu zalihu heljdinih kora za pite. Apsolutno savršene i #kao nekad (bez gotovih smesa i aditiva u pripremi). Kore za pite i gibanice od belog brašna su im fantastične, takođe - moja topla preporuka. Isplati se. ☺

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

2 коментара:

  1. Pravimovakvu pitu ali nisam još sa heljdinim brašnom, a stvarno dobro izgleda

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga. Ma, ovo je klasika... Preporučujem ti heljdine kore jer je ukus mnogo lepši i bogatiji. Doduše, sve je stvar ukusa - poznajem neke koji heljdu ne mogu da smisle, a ja je obožavam. ☺

      Избриши