GRILIJAŠ OBLANDE

Jedan od meni omiljenih kolača sa oblandama jesu upravo grilijaš oblande. Ne sećam se tačno kada smo se prvi put upoznale ali znam da ove oblande i danas jedem sa istim užitkom kao i prvi put. Neobično je koliko ukusi utiču na naše rasploženje – okrepe nas, oraspolože, uteše, napoje radošću...

Osim što je fenomenalnog ukusa, odlika ovog kolača jeste i da se najčešće sprema tokom sezone slava, u tzv. svečarsko doba. Tanjir sa sitnim kolačima mora biti prošaran štanglicama grilijaš oblande. 

Tako je prošle godine bilo i u našem domu, kada smo uživali u ovim slatkim (baš slatkim) zalogajima, koje vam preporučujem.

Sitni kolači sa oblandama grilijaš oblande

Potrebne namirnice: 800 g šećera, 375 g putera, 8 žumanaca, 200 g seckanih lešnika, 3 lista velikih oblandi

Način pripreme:
  1. Mikserom penasto umutiti 400 g šećera, puter i žumanca. Zatim umućenu smesu kuvati na blagoj vatri, uz redovno mešanje dok se ne dobije gusta masa. Smesu je preporučljivo kuvati na pari oko 30 minuta.
  2. Drugu polovinu šećera postepeno rastopiti i karamelizovati (na tihoj vatri, povremeno protresti posudu) tj. dok šećer ne dobije braonkastocrvenu boju.
  3. U to dodati seckane lešnike i promešati. U tankom mlazu sipati kuvanu smesu od žumanaca i neprestano mešati.
  4. List oblande (širim kockicama gore) položiti na tacnu, naneti polovinu pripremljenog fila i ravnomerno ga rasporediti. Položiti drugi list oblande i pritisnuti na fil. Zatim naneti preostali fil i ravnomerno rasporediti. Na kraju položiti treći list oblande, pritisnuti, obložiti oblandu papirom za pečenje i pritisnuti težim predmetom. 
  5. Tako pripremljenu oblandu ostaviti da se potpuno ohladi, pa iseći (reckavim nožem, za hleb) na štanglice i servirati.


A, evo nekih od mojih omiljenih slavskih tj. sitnih kolača - (bele) kasato štanglicebajaderekuglice sa suvim smokvamakuglice sa keksom i kokosom i rafaelo (šnite).

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

Нема коментара:

Постави коментар