BARENA FILETIRANA PAPRIKA

Prošle godine sam ostavljala filetiranu papriku na ovaj način, što sam morala ponoviti i ove godine. Salata je fantastičnog ukusa, dovoljno kiselkasta i hrskava baš kako mi volimo. 
Kao ideja za ovaj recept poslužile su mi barene paradajz-paprike tj. presolac u kome se paprike kratko bare, a zatim njime i prelivaju. 
Budite sigurni da ćete uživati u ovoj salatici bez konzervansa, koja se brzo priprema ali i brzo potroši, tako da je neophodno da napunite što više tegli kako biste tokom zime uživali u filetiranim paprikama. 

Filetirana paprika

Potrebne namirnice: 
3 kg paprike (kurtovka)
850 ml vode
280 ml sirćeta
150 ml maslinovog ulja
70 g soli
70 g šećera
biber, peršun i beli luk po želji

Način pripreme:
Paprike oprati, ukloniti peteljke i očistiti od semena, pa preseći na četvrtine ili polovine po dužoj strani. 
Vodu, sirće, ulje, so i šećer sipati u šerpu dovoljne širine da fileti paprike mogu da se slobodno okreću. Kada tekućina provri dodati turu paprika, pa nakon minut-dva izvaditi ih (francuskom kašikom) i ostaviti paprike da se prohlade. Postupak ponoviti sa ostatkom paprika.
U čiste i tople tegle poređati paprike, po želji dodati biber, peršunov list i beli luk, pritisnuti plastičnim pritiskačima, naliti vrućim presolcem, zatvoriti (ivice tegli i zatvarači sa unutrašnje strane mogu se premazati alkoholom), umotati u staro ćebe i ostaviti preko noći tj. da se tegle potpuno ohlade. 
Sutradan tegle odložiti na predviđeno mesto.

Napomena: Od ove količine dobije se šest tegli od 750 g.

Preporučujem da pogledate i recept za peglane paprike.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

Нема коментара:

Постави коментар