ARANCINI DI ROSO

Odličan i ukusan recept, koji vam može biti dobar saveznik ukoliko vam od jučerašnjeg ručka (gulaš, ragu, mleveno meso, fil za paprike ili musaku) preostane nešto... Pored toga, ovo je jako ukusan i na oko lep zalogaj. Brzo se napravi, al' brzo i pojede:)

Potrebne namirnice (za 4 loptice): 200 g pirinča (arborio rice ili beli kočanski), 2 jaja, prezle, oko 300 ml ulja za prženje, malo kačkavalja ili mocarele. Za sos: 200 g pečuraka, 1 manji crni luk, malo sveže mirođije, 1 manja šargarepa, 3 veća pelata iz konzerve, so i biber.
Način pripreme: Pirinač dobro isprati i skuvati (1:2 pirnač:voda). Skuvan pirinač prohladiti, a za to vreme na ulju izdinstati sitno seckani crni luk, pa dodati pečurke, posoliti i nastaviti sa dinstanjem. Kada pečurke omekšaju dodati rendanu ili sitno seckanu šargarepu i pelat, pa nastaviti kuvanje dok se sve ne sjedini tj. potrebno je da se zgusne. Na kraju dodati seckanu mirođiju i biber, prema ukusu. Šaku nakvasiti vodom ili namazati sa malo ulja i uzimati pirinač (kao za manju grudvu) a drugom rukom praviti udubljenje (kao za knedle sa šljivama) i puniti ukrčkanim sosom i komadićem sira. Zatim, dobro zatvoriti i oblikovati lopticu veličine pomorandže. Pripremljene loptice valjati u umućena i posoljena jaja, a zatim u prezle i pržiti u ugrejanom ulju (ne vrelo). Ja koristim manje i dublje posude tako da uvek pržim po dve loptice u isto vreme, tako da je temperaturu ulja lako držati pod kontrolom a i loptice celom površinom plivaju u ulju. Kada dobiju zlatno-braonkastu boju (7-8 minuta) izvaditi ih iz ulja i ostaviti na papirnatom ubrusu da se ocede od viška masnoće. Služiti tople, mada nama prijaju i hladne, samo što se sir tada ne razvlači kao guma:)

Ažurirano: februara 2015. 
Photo: 2010.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Tekstovi i fotografije koji se nalaze na blogu ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

Нема коментара:

Постави коментар