SAVETI

U receptima se često mere izražavaju i u kašikama, pa evo koliko to iznosi u gramima

PRAKTIČNE MERE U GRAMIMA
1 SUPENA kašika – ravna
1 KAFENA kašika – ravna
ŠEĆER kristal
15g
ŠEĆER kristal
5g
ŠEĆER u prahu
10g
ŠEĆER u prahu
3g
SO
15g
SO
5g
GRIZ
12g
GRIZ
3g
BRAŠNO
10g
BRAŠNO
3g
PIRINAČ
16g
PIRINAČ
5g
SKROB
10g
SKROB
2g
KAFA mlevena
6g
KAFA mlevena
2g
ČAJ
6g
ČAJ
2g
KAKAO
6g
KAKAO
2g
MLEKO
15g
MLEKO
5g
MLEKO u prahu
8g
MLEKO u prahu
2g
ŽELATIN u prahu
10g
ŽELATIN u prahu
3g
PRAŠAK za pecivo
10g
PRAŠAK za pecivo
3g
VODA
15g
VODA
5g
MED
15g
MED
5g
PAVLAKA
15g
PAVLAKA
5g


Obično polazimo od toga da je 1 cup=200 g ali ustvari 1 cup sadrži 236 cm³, tako da je u zavisnosti od namirnica (granulastih, praškastih, tečnih) gramaža koju preračunavamo različita. 1 cup = 240 ml 
To su dva potpuno različita sistema mera, jedan se odnosi na težinu, drugi na zapreminu. Zato, mere u cups(ima) tj. šoljama variraju u odnosu na vrstu namirnica, jer u odnosu na to da li su praškaste ili tečne menja se i zapremina koju zauzimaju.


NamirnicaZapremina
Cups
Gramaža
ŠEĆER prah1 cups200
ŠEĆER beli/smeđi1 cups225/200
BRAŠNO belo1 cups125
PIRINAČ (presan)1 cups185-200
PIRINAČ (kuvan)1 cups175-180
PUTER1 cups227
MLEKO u prahu1 cups125
JOGURT1 cups245
VODA1 cups235
ULJA1 cups224
Ukoliko vam zatreba konverzija sastojaka koji nisu prikazani u gornjoj tabeli poslužite se ovim automatskim konvertorom.

◄►
Kako i ko savetuje?
  1. Sosovi će biti zdraviji, ukusniji i gušći ako u njih dodate sitno seckanu zelen za supu i sve raskuvate. 
  2. Viršle će sačuvati lepu, prirodnu boju ako u vodu u kojoj se kuvaju dodate malo mleka.
  3. So se neće zgrudvati ako u teglicu dodate nekoliko zrna pirinča.
  4. Toplu, masnu supu najbolje ćete procediti ako je presipate u sud preko čiste krpe ovlažene u hladnoj vodi. Sva masnoća zadržaće se na krpi.
  5. Jelo će se brže skuvati ako ga kuvate u poklopljenom sudu!
  6. Da ulje ili mast ne bi prskali pri prženju dodajte malo soli u posudu.
  7. Da se čorba u letnjem periodu ne bi brzo pokvarila dok je još vrela dodajte joj "na vrh noža" sode bikarbone.
  8. Da pečenje ne bi zagorelo ili se presušilo prekrijte ga masnom hartijom preko koje ćete raširiti pak-papir. Isto važi i za kolače.
  9. Da se kiseli kupus, gulaš paprikaš i sl. dobro skuvaju i budu sočni i mekani možete ispod poklopca staviti masnu hartiju.
  10. Kad jelo zagori šerpu odmah skinite sa šporeta, okrenite poklopac naopako i tako poklopljenu šerpu spustite pod mlaz hladne vode 10-ak minuta. Jelo preručite u čistu šerpu i miris zagorelog se neće osećati. (zagorelom jelu ukus ništa ne može poboljšati)
  11. Presoljeno pečenje uvite u čist salvet pokvašen vodom. Preko salveta pospite malo soli, pa sve stavite u veći sud i poklopite. Posle pola sata skinite salvet. Na njemu će se obrazovati sitni kristali soli izvučene iz pečenja.
  12. Krompir u musaki biće sočniji ako ga prethodno oljuštite, isečete na kolutove i ostavite preko noći da stoji u frižideru, potopljen u mleko. Isto mleko kasnije možete da dodate ulupanim jajima i time prelijete musaku. 
  1. Kao što je sarma uvek ukusnija dan nakon kuvanja, tako i sosevi, poput bolonjeze i pasta, više prijaju „odleže“ li u frižideru preko noći. Isparavanjem tečnosti intenzivira se ukus sosa na bazi paradajza, a aroma začina postaje jača.
  2. Nekoliko ljutih papričica u posudi u kojoj držite pirinač sprečiće nepoželjne goste, poput moljaca ili žižaka, ali i lepljenje tokom kuvanja.
  3. Dodajete li umaku parmezan, pustite da se sir „oznoji“ na sobnoj temperaturi pa ga obrišite papirnom salvetom, i tek ga onda koristite, jer gubitkom masnoće aroma postaje intenzivnija.
  4. Pripremate li sendvič s pršutom ili zimskom salamom, ukus majoneza ublažite dodavanjem kašičice mleka ili pavlake. Isti učinak postići ćete dodavanjem sosa od paradajza, senfa ili sitno rendane šargarepe ili celera.
  5. Tvrdo kuvano jaje sendvič će pretvoriti u specijalitet, a da se ne bi raspalo, nož kojim ćete seći jaje prethodno pokvasite toplom vodom. Tokom sečenja kuvanih jaja nožem izrežite najpre sredinu, a zatim jaje iseckajte prema kraju. Tako ćete ga iseći ravnomernije i bez pucanja.
  6. Želite li da danas preskočite kuvanje, a niste stigli da skoknete do prodavnice po svež hleb, ugrejte stari hleb u mikrotalasnoj ili prethodno ugrejanoj rerni sa šoljicom vode, jer će ga vlaga omekšati.
  7. Mek paradajz idealan je za testiranje oštrine noža. Isečete li ga bez pritiska i pri se tom paradajz ne zgnječi, nož je oštar. Jako oštri noževi iseći će plastičnu vrećicu u trenu i bez pritiska rukom. Isto vredi i za veću glavicu luka. Što vam pre oči zasuze, nož je oštriji.
  8. Jabuke ubrzavaju proces zrenja, zato ih držite podalje od krompira, jer eten, koji ispuštaju, može da izazove truljenje i klijanje krompira i drugog povrća. Zato ih uvek držite u plastičnoj kesi.
  9. Pranje svežih pečurki moglo bi da uništiti njihov ukus jer upijaju suvišne vlage, zato ih očistite četkicom, grubom stranom suvog sunđera ili nečistoću sastružite nožem.

♫♫♫
Ko je ZA šalu i razbibrigu?
Kulinarski horoskop
Možete li se prepoznati? 


KESTEN 
Kesten poseduje izuzetnu dinamicnost. On prezire odmor i stalno zivi na ivici iscrpljenosti. Zbog toga mu cesto strada zdravlje. U uobicajene bolesti ovoga znaka spadaju: migrene, neuralgije, sinusi, a o prelomima kostiju i povredama glave da i ne govorimo. Kestenu je potrebno da "napuni baterije". Treba vise da spava, da ne pije deset kafa na dan i da manje pusi. Mora da se bavi sportom da bi oslobodio visak energije. Tenis, trcanje, bicikl, spadaju u njegove omiljene aktivnosti, ukoliko se ne bavi reli-trkama. Sto se ishrane tice, Kesten se lose hrani. Za njega je hrana gubljene vremena i sklon je brzim resenjima. Potrebno mu je meso ali bez preterivanja. Slicno je kada su u pitanju secer ili voce. Voli biber i zacine, ali ni tu ne sme da preteruje. Bolje bi bilo da vestacke zacine zameni svezim belim i crnim lukom, maslinkama, rotkvicama, renom. Treba da jede namirnice bogate fosforom, kalijumom, obojenim vitaminima, kupus, orahe i spanac. 


ROŠTILJ 
Uprkos sjajnom izgledu, i Roshtilj ima slabe tacke. Osim loseg vida ima cesto i problema sa srcem. Ovaj, u sustini nervozan znak, sve probleme prezivljava preko zdravlja i ne retko podleze infarktu. Potrebno mu je da se povremeno odmori i da, eventualno, promeni aktivnosti. Najvaznije od svega je da odmori svoj neuro-vegetativni sistem koji je osetljiv kao paljenje kod automobila. Preporucuju mu se joga vezbe jer su odlicne za nervno opustanje i nadoknadjivanje energije. Sto se tice ishrane, Roshtilj mora izbegavati preterano meso i alkohol, kao i sve sto podize pritisak. Treba da pije puno vocnih sokova i da jede suvo voce koje sadrzi prirodan secer, energetik koji mu je potreban. Od zacina mu odlicno odgovaraju lovor, safran i beli luk, posto snizavaju pritisak. Njegova ishrana treba obavezno da sadrzi maslinke, sargarepu, borovnicu, paradajz, cveklu i zitarice. 



RERNA 
Rerna je dobrog zdravlja dok zdravo zivi. Medjutim cesto voli sve ono sto joj ne prija: jela sa sosovima, suhomesnate proizvode, kolace, dobra vina… Za njenu osetljivu zuc to je previse. Rerne u principu treba da izbegavaju sva preterivanja u jelu, picu i spavanju. Ovi emotivci su skloni bezanju u san od koga se jos gore osecaju. Preterano pusenje im takodje ne prija i posledice se vide na njihovom tenu. Skloni su bubuljicama i herpesu. U mladosti vole da se bave sportovima, ali s godinama se olenje. Sportovi koji Rernama najvise odgovaraju su: macevanje, jahanje i svi oblici atletike. Za ovaj znak, vise nego za bilo koji drugi, vazi pravilo da dozivi starost koju je zasluzio. 

LONAC
Lonac je robustnog zdravlja, ali nije "nabijen" energijom kao Kesten. Sve sto radi, radi polako i natenane. U detinjstvu cesto boluje od grla, uha i nosa. S godinama mu se zdravlje celici. Savetuje mu se vise kretanja. Ako vec ne voli gimnastiku, treba bar da se seta i da ne jede iz dosade. Njegov spas je sporo zvakanje, jer na taj nacin produzava uzivanje u jelu, a ne pretovaruje stomak. Treba da izbegava sosove, slatkise i ostale namirnice koje imaju suvise kalorija. Ne sme da preteruje sa mesom. Jaja, mlecni proizvodi, salata i zeleno povrce odlicno mu prijaju, a on ove namirnice ionako voli. Moze sve da jede, pod uslovom da bude umeren. 

VARJACA
Varjace obicno jako paze na zdravlje i ishranu. Pomalo su hipohondri i sitnicari. Plase se mikroba i zaraze. Lako se zamaraju, ali imaju odlicnu moc "obnavljanja" energije. Podlozne su depresiji i bolestima sistema za varenje, narocito creva. Varjace je lako leciti ili "naterati" na dijetu, jer se one svega striktno pridrzavaju. Asketski tip Varjace je bukvalno zaljubljen u dijetetiku i obozava da eksperimentise - nekad i previse. Varjacama izuzetno prija grozdje - voce njihovog godisnjeg doba. Treba da jedu zitarice, celer, jabuke, kuvanu salatu. Za creva im ne prijaju sirove namirnice i zeleno povrce. Moraju da izbegavaju svu hranu tesku za varenje, masnocu, suhomesnate proizvode i sl. 

MIXER
Slaba tacka ovog znaka su kosti, a pre svega kolena. Cesto im se desava da pri padu nesto polome. Pate od reume kolena. Mixeri obicno deluju krhkije nego sto to stvarno jesu. Ipak, moraju da uredno zive i da se dovoljno odmaraju. Potrebno im je puno vode i sira (bogatog kalcijumom). Ne treba da preteruju sa sirovim povrcem koje inace vole, jer imaju osetljiva creva. Treba da izbegavaju masnu hranu i sve sto je tesko varljivo. Kupus, a narocito crveni izuzetno im prija. Isto tako im prija grejpfrut i svo voce koje pospesuje izlucivanje toksina. Svakodnevna porcija supe od celera pravi je lek za ovaj znak. Preporucuje im se gimnastika, da im kosti ne bi "zardjale" i da bi poboljsali cirkulaciju. 

TANJIR 
Tanjiri su nervozne osobe, nepredvidivog zdravlja. Mogu da izdrze izuzetne napore, da bi zatim krahikarali i pali u krevet. S godinama im se zdravlje poboljsava, jer nauce da kontrolisu svoj nervni sistem. Tanjirima je pre svega potreban svez vazduh, jer uzivaju u duvanskom dimu. U mladosti su skloni oboljenjima disajnih puteva, a u kasnijim godinama pate od reume ruku, ramena i najvise zglobova. Predstavnicima ovoga znaka je potrebno kretanje, zbog kanalisanja energije. Sportovi koji im odgovaraju su stoni tenis, tenis, macevanje, kosarka, skijanje na vodi i jedrenje na talasima. Trebalo bi manje da piju, a vise da jedu limunove, pomorandze, ribizle ili borovnicu. Tanjrima jako prijaju i zitarice. 

BRASNO 
BRASNA se ne odlikuju sjajnim zdravljem. U njihove slabe tacke spadaju bubrezi i besika. Kada bi predstavnici ovog znaka od malena pili dosta vode, ustedeli bi sebi mnoge zdravstvene probleme u kasnijim godinama. Osim toga, potrebno im je da zive zdravim zivotom i da se ne bave grubim sportovima. Po njihovoj "meri" su stoni tenis, tenis, setanje, bastenski poslovi. Za zene Brasna idealna rekreacija je balet. Ishrana mora biti lagana, obroci redovni, bogati salatama, vocem, svezim povrcem, jajima i mlecnim proizvodima. Moraju izbegavati sve sto iritira bubrege i besiku: alkohol, senf, zacine… 

ARGO-SUPA 
Argo supe su sklone vrtoglavici, iznenadnom gubljenju svesti. Po svaku cenu moraju da izbegnu prevelike napore, jer su im nervi slaba tacka. Cesto ih i srce izdaje i to na nervnoj bazi. A. supe moraju da vode racuna o spavanju, jer im je san osnovni izvor nervne energije. Iz istih razloga im se savetuje manje kafe, cigareta i svih vrsta stimulansa. Treba da jedu namirnice koje sadrze fosfor (riba), zatim magnezijum, gvozdje, vitamine. Voce koje obicno izbegavaju izuzetno im prija. A. Supe ne vole komplikovana ili suvise teska jela. Vole raznovrsnost i rado probaju nepoznata jela. Od sportova im se preporucuju skijanje, tenis, stoni tenis, macevanje, kao i svi sportovi koji zahtevaju vestinu i razmisljanje. 

PERSUN 
Osnovna bolest Persuna je hipohondrija. Medjutim, u njegove zaista slabe tacke spada zeludac. Jede suvise i to namirnice koje mu ne prijaju. Ipak, Persun bolje odoleva udarcima nego sto to hoce da prizna. Neophodan mu je uredan zivot, dovoljan san i izbegavanje svih preterivanja - pre svega na seksualnom planu. Alkohol mu ne prija, kao ni gazirana pica koja mu nadimaju stomak. Njegova ishrana je od presudnog znacaja za opstu fiziolosku ravnotezu. Voli mlecne proizvode i treba da ih konzumira. Potrebno mu je sveze voce i povrce, bademi ili lesnici, riba ili morski specijaliteti, uz malo mesa i sto manje sosova. Ugljene hidrate treba da konzumira u znatno manoj meri, a vreme obedovanja mora da bude izvor opustenosti, jer inace cir nije daleko. 

ZACIN-C 
Zacin-C ima celicno zdravlje i ne moze da shvati kako su drugi ljudi bolesni. Ako mu se desi da bude bolestan, jednostavno ce se praviti "lud". Slabe tacke ovoga znaka su genitalni organi, kao i bolesti nosa i sinusa. Zacin-C mora da oslobadja svoju agresivnost putem sporta. Najvise mu odgovaraju dzudo, karate i ostale borilacke vestine. Voli boks i luk i strelu, odnosno sve ono sto zahteva koncentraciju i paznju. Zacin-C cesto previse pije ili jede hranu koja joj ne prija. To je kod njega znak prikrivene auto-destruktivnosti. Trebalo bi da se kloni svih zacina koji iritiraju sluzokozu, mada on bas takvu hranu voli. Buduci da su njegovi problemi najcesce psiholoski, vise nego i jednom drugom znaku potrebna mu je psihoanaliza. 

VILJUSKA 
Viljuske cesto pate od deformacije ili povrede stopala. Inace pate i od hormonalnog poremecaja i zadrzavanja vode u tkivima. Na psihickom planu su sklone autizmu i "vestackim rajevima", drogi, alkoholu… Viljuskama tesko pada disciplina, kako u svemu, tako i u ishrani. One vole putovanja i egzoticnu hranu. Moraju da se nauce da uredno jedu, da piju puno vode, jedu ribu, crveno meso, povrce i zitarice, izbegavaju skrob i slatkise. Trebalo bi povremeno da poste. Odgovaraju im svi vodeni sportovi i morska hrana bogata jodom. 

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

Нема коментара:

Постави коментар