AH, TA ZIMNICA II deo

Pripremajući slatku zimnicu primetila sam da se šećer (različitih proizvođača) "drugačije ponaša". Vođena sopstvenim iskustvom u vezi sa kristalizacijom šećera, evo nekoliko saveta koji vam mogu biti od pomoći. 

Ako se na površini slatkog/pekmeza pojave kristali šećera - slatko/pekmez nije dovoljno kiseo, iz nekoliko razloga:

  • provrio je pre nego što se šećer istopio
  • stavljeno je previše šećera
  • pekmez je previše mešan u toku kuvanja
  • predugo je kuvan 

Kao lek svemu ovome treba učiniti sledeće:
prokuvati pekmez/slatko ponovo i dodati mu limunov sok. A, spremati u tegle onako kako ste to činili i prvi put (hladno ili toplo).

N I K A D A nemojte eksperimentisati sa novim, nepoznatim, receptima pripremajući velike količine zimnice. Ne možete se osloniti na tačnost recepata danas (eh, kad se samo setim sopstvenih iskustava). Ogroman broj recepata dostupan je svima nama, a samo manji deo njih vredi nečemu. Najbolje je da u manjim količinama oprobate nove recepte i ako vam se nešto ne dopada to korigujete i prilagodite vašim ukusima. 

Recepti koji se nalaze na ovim stranama oprobani su i vredni truda. Ostalo je stvar ukusa.

Francuska salata


  • 2 kg šargarepe
  • 2 kg krastavaca
  • 2 kg paprike turšijare
  • 2 kg zelenog paradajza
  • 2 kg crnog luka
  • 120-150 ml sirćeta
  • 200 ml ulja
  • so prema ukusu
Priprema:
  1. Povrće oprati i očistiti, pa izrezati po želji (šargarepu, krastavac, crni luk i paradajz na kolutove, a papriku na tračice). 
  2. U širu šerpu, na dno staviti šargarepu, blago posoliti, zatim dodati krastavce, opet posoliti, preko njih paradajz, posoliti, crni luk, posoliti i na kraju dodati paprike, pa posoliti. 
  3. U to dodati ulje i sirće i zagrevati dok ne provri. 
  4. Zatim pustiti još 5 minuta da vri (na srednjoj T), pa skloniti sa vatre i odmah puniti tegle. 
  5. U svaku teglu postaviti plastični priskač.
  6. Na kraju, preliti sokom koji je povrće pustilo u toku kuvanja. Zatvoriti tegle, pasterizovati, pa kada se ohlade ostaviti za zimu. 
Napomena:
Ukoliko volite kiselo, možete usuti do 150 ml sirćeta, u suprotnom 120 ml bilo bi taman.
Ova salata može se održati više od godinu dana. Naime, u mom slučaju, ova salata je izdržala 2 godine i ukus joj je bio iznenađujuće svež, a tekstura povrća tvrda, hrskava.
U ovom slučaju pasterizacija nije neophodna tj. obavezna. Salata se odlično očuva i bude hrskava do godinu dana. Ali, ukoliko niste sigurni da li će nešto "da pretekne", što kažu stari, za dogodine, osigurajte zimnicu pasterizacijom i nema brige. Ako ostane može da "ćuti" i više od 2 godine.


Salata od paprike (peglana paprika)


  • 1 kg paprika (crvenih, zelenih, duguljastih)
  • 50 g soli
  • 50 ml sirćeta
  • 100 g šećera
  • lovorov list i biber po želji 
Priprema: Oprati paprike, očistiti od semenki i iseći na (deblje) rezance, pa staviti u dublji sud. U pripremljenu papriku dodati soli, sirćeta i šećera, pa sve dobro promešati. Prekriti platnenim čaršafom i ostaviti preko noći. Za to vreme ne bi bilo loše promešati papriku 3-4 puta. Sutradan, paprike vaditi iz soka koji su pustile, lagano otresti, kako bi se ocedile od soka, ređati u čiste (hladne) tegle. Paprike ređati po dužoj strani, kako bi tegla bila što bolje napunjena, a zatim ih poklopiti sa plastičnim pritiskačem i naliti u svaku teglu onoliko preostalog soka u kome su noćile koliko to tegla dozvoljava. Vodeći računa da do vrha ostane prazno za prst debljine. Tegle zatvoriti i ostaviti na predviđeno mesto za zimnicu.

Napomena: 
Od 5-6 kg paprike možete napuniti 6-7 klasičnih tegli. 
Ukoliko Vam više odgovara paprike ne morate rezati na tračice, već samo prepoloviti i tako spremati.


Rezani krastavci 

Napomena: 
Danas, avgusta 2011. godine, nakon iskustva sa ovom salaticom, mogu reći da ne pripada klasičnoj zimnici (kakvu poznaje naša priprema). Naime, ovo može izdržati do dva meseca, a kasnije to je raspad sistema - krastavac truli, kiselina ga nagriza... Uf - ne, nikako! Znači, rok trajanja oko 45-50 dana. 


Priprema:
  1. Prema potrebi krastavca, soli, vode, sirćeta.
  2. Očistiti krastavce (oprati), pa ih naseći sitno, kao za salatu. 
  3. Zatim ih posoliti i ostaviti da stoje oko sat vremena. 
  4. Ocediti ih i ređati u čistu teglu, položiti plastični pritiskač, pa preliti blagim prokuvanim sirćetom (voda i sirće) sa malo ulja (samo da se vidi na površini).  Presolac može da bude vruć, nije problem. 
  5. Ostaviti preko noći otvorene teglice, pa sutradan proveriti da li treba nasuti još malo presolca. 
  6. Zatvoriti tegle i čuvati na mestu predviđenom za to. 
  7. Ukoliko želite, pre upotrebe ovu zimnicu možete preliti s malo ulja, naseckanog belog luka i bibera u prahu.

Savet je da posolite željenu količinu krastavaca onoliko koliko vama odgovara, po ukusu. Kao kada solite krastavac za salatu, samo proporcionalno količini. Znači, sve radite odokativno tj. prema ukusu.

Proveren recept za presolac 

Potrebno: 1 l vode, 50 g soli, 150-200 ml sirćeta

Način pripreme: Sve sastojke sjediniti i zakuvati da tečnost provri. Od momenta kada tečnost provri, nastviti kuvanje još tri minuta pa skloniti sa vatre i ostaviti da se potpuno ohladi pre prelivanja povrća npr. turšije.


Ukoliko želite blaži presolac na litar vode dodati 30 g soli i 160 ml sirćeta, pa pripremati kako je gore opisano.

Chili paste/Ljuti pire


  • 20-ak raznobojnih feferona
  • 2 glavice crnog luka
  • 5-6 čena belog luka
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašike vinskog sirćeta
  • 3 kašike ulja
Priprema: 
  1. Feferone oprati, odstraniti im drške i semenke. Najbolje razrezati feferonu na polovine i onda vrhom noža, odstraniti semenje. Feferone samleti u blenderu. Ako ne koristite blender, sameljite ih na mašini za mlevenje mesa.
  2. Crni i beli luk oljuštiti, oprati i iseći na komade pogodne za mlevenje u Vašem blenderu. Ukoliko ne želite da koristite blender, luk možete izrendati.
  3. U dublji tiganj usuti ulje i kada se umereno ugreje dodati samleveni crni i beli luk. Mešati dok sva tečnost ne ispari, a onda dodati mlevene feferone, so, šećer i vinsko sirće, te nastaviti sa mešanjem još 1-2 minuta. 
  4. Kada se smesa upržila, skloniti sa plotne i njome puniti teglice ili plastične posudice. Pokriti platnenom krpom i ostaviti da se ohladi, pa ostaviti sa zimnicom ili držati u frižideru.
Napomena: 
Dok čistite feferone, zaštitite ruke higijenskim rukavicama. Ovo,naročito važi za nežnije osobe. Iz praktičnih razloga najbolje je zaštititi ruke. Kasnije ne morate trpeti peckanje i kontrolisati pokrete kako ne bi dotakli lice ili oči. Udaljite se od isparenja koje će paprike stvoriti. Najbolje da koristite drugi, zadnji, red plotni na šporetu, jer tako ste zaštićeni od isparavanja. Uz to, koristite varjaču sa dužom drškom. Od navedene smese dobije se oko 250 ml paste. Ako volite možete sve ovo još jednom izmiksati u blenderu ili tubom usitniti u kašicu. 
 
*******************



Napomena: Ovo slatko zahteva malo više truda ali će Vas zato nagraditi fantastičnim ukusom. Vrlo je zahvalno za čuvanje jer može se čuvati i u podrumima i u špajzu, ukoliko živite u stanu, a odlično se "održi".




Slatko od (kore) lubenice


Potrebno: 1 kg debele kore lubenice, vode po potrebi  za kuvanje, 1 kg šećera, 170-200 ml vode, 3 limuna, 1 šipka vanile ili 2 supene kašike ekstrakta.


Priprema: 
  1. Koru lubenice na kojoj je ostao tanak sloj crvenog ploda očistiti od spoljne tamnozelene „kožice“ i iseći na kockice. 
  2. Tako dobijene komadiće staviti u dublju šerpu, naliti vodom (za dva prsta iznad lubenica), poklopiti i zagrevati do tačke ključanja. Čim provri, promeniti vodu, nasuti toplu, poklopiti i zagrevati dok ne provri. 
  3. Postupak ponavljati šest puta, a zatim lubenice ostaviti u đerđif (rešetkasti sud) da se fino osede od suvišne tečnosti. 
  4. U međuvremenu rastopiti 1 kg šećera i 170-200 ml vode (na tihoj vatri) da se dobije gust sirup. U to ubaciti lubenice, pojačati vatru i kuvati, a u međuvremenu voditi računa da slatko ne zagori, tako što sud treba češće protresti a nekada i promešati ali pažljivo, da se komadići ne raspadnu. 
  5. U napola skuvano slatko dodati na kolutove isečen limun i vanilu, pa nastaviti sa kuvanjem sve dok se ne dobije sirup gustine ređeg meda. 
  6. Skloniti sa vatre i prekriti navlaženom pamučnom krpom, te ostaviti preko noći. 
  7. Zatim, sutradan puniti hladne tegle ohlađenim slatkom i spremiti u ostavu.

Napomena: Birajte lubenice koje imaju zdravu, debelu, koru. Nikako one gde je beli deo tanak.

Marmelada od šljiva


Marmelada od šljiva
Potrebno: 2.5 kg zrelih, očišćenih šljiva, 1 kg šećera, 1 štapić cimeta. 


Priprema: 
Šljive oprati, izvaditi im koštice, pa ih kuvati u vlastitom soku na jačoj vatri, u širem i plićem sudu. 
Kada malo omekšaju (nakon 10-ak minuta kuvanja) dodavati im postepeno šećer i štapić cimeta (po želji). Znači, šećer dodavati iz 4-5 puta, a svaki put promešati i sačekati da se nasuti šećer dobro istopi i sjedini sa šljivama. 
Marmeladu kuvati uz stalno mešanje. 
Na kraju kuvanja (meni je ovog puta bilo potrebno 35 minuta) izvaditi štapić cimeta a gotovu marmeladu sipati u zagrejane tegle, zatvoriti i ostaviti da se ohladi. 



Napomena:  

Marmeladu uvek kuvati u širokom a plitkom sudu. Za marmeladu se mogu koristiti sve vrste voća. Marmelada se relativno brzo priprema (30-40 minuta). Nikada ne praviti marmeladu sa velikom količinom voća (oko 3 kg maksimum). Uvek kuvati na jakoj temepraturi, da dobro vri, jer na ovaj način kuvanjem se ne uništavaju vitamini. U teglama ne sme ostati vazduha, zato kašikom dodirivati dno i protresti teglu, ukoliko ima potrebe.


Slatko od jagoda


Starinsko slatko od jagoda



Potrebno: 1 kg jagoda, 1 ¼ kg šećera


Priprema: 
  1. Sveže, zdrave, jagode oprati i odstraniti im peteljke. 
  2. U veću šerpu staviti jagode zajedno sa šećerom, prekriti pamučnom krpom i ostaviti ih preko noći. 
  3. Sutradan takve jagode kuvati, ispočetka  na visokoj temeperaturi. Ukoliko slatko počne da peni, nemojte skidati penu. 
  4. Kada je slatko kuvano (nakon 35-40 minuta), skloniti ga sa šporeta i pokriti mokrom pamučnom krpom, da odstoji oko pola sata. 
  5. Za to vreme, jagode će pustiti svoj sok, pa je potrebno slatko ponovo zakuvati i kada počne da se stvara pena, ovog puta je obavezno skinuti. 
  6. Slatko ostaviti da baci 2-3 ključa, skidati penu, pa nakon toga skloniti sa šporeta i pokriti mokrom pamučnom krpom. 
  7. Skuvano slatko treba da se dobro ohladi, tako da je najbolje ostaviti ga do sutradan. 
  8. Pažljivo sipati u tegle, gledati da ima dovoljno soka, zatvoriti i ostaviti za zimu.

Napomena: Uglavnom se desi da slatko ima više soka nego što je potrebno da se stavi u teglu. Ukoliko ne želite taj sokić, već želite da Vam jagode budu „nasuvo“, suvišan sok možete ostaviti u posebne tegle. Taj sok možete koristiti za prelivanje kolača, rolata, kohova...


Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Tekstovi i fotografije koji se nalaze na blogu ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

Нема коментара:

Постави коментар