PRELIVENA PITA SA MESOM

Dani prolaze, godine za njima ali neke stvari nikada neće proći - dok je nas! Bez obzira na to koliko puta smo uživali u istim receptima i prepuštali se užicima, zbog kojih nam je stomačić bio jako zahvalan, uvek smo raspoloženi da ih ponovimo... Evo jednog od takvih receptića - pita s mesom, lako za pripremu a užitak je siguran!
Sočna pita sa mesom

  • ½ kg kora za pitu
  • 250 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 crni luk
  • ½ struka praziluka
  • 1 kafena kašika soli
  • 1 kafena kašika bibera 
  • 4-5 supenih kašika ulja
  • 1 supena kašika ulja (za podmazivanje pleha)
  • vode za dinstanje
  • soli i bibera prema ukusu
Preliv:
  • 250 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 1 supena kašika kisele pavlake
  • malo soli
  • susam za posipanje 
Priprema: 

  1. Sitno iseckati crni luk i praziluk, pa na blago ugrejanom ulju propržiti da omekša, a zatim smanjiti T i dinstati (uz dolivanje vode) sve dok luk ne postane skoro pa kašast (voditi računa da ne bude previše tečnosti).
  2. Kada je luk omekšao i sva tečnost isparila dodati meso, posoliti i pobiberiti, pa fino upržiti dok ne dobije lepu boju i skloniti sa šporeta.
  3. Od ukupne količine odvojiti 4-5 kora za pokrivanje dna i vrha pite, a ostale iscepkati što sitnije, na tračice.
  4. Blago podmazati pleh, kako po dnu, tako i po ivicama, pa poređati dve kore na dno, a zatim po njima posuti malo pripremljenog fila. Na posuti fil rastresito poređati iscepkane kore (celom površinom pleha), pa opet fil posuti preko, i tako dok se sve ne utroši. Znači, red iscepkanih kora, red fila i to ponavljati dok se fil i kore ne utroše.
  5. Odozgo prekriti celim korama, izbockati viljuškom na desetak mesta i zaliti smesom od umućenih jaja, pavlake i mleka, uz dodatak malo soli (prema ukusu).
  6. Nakon toga, posuti susamom i peći u ugrejanoj rerni na 200 stepeni C oko 30-40 minuta. 
  7. Služiti toplo.
Preporučujem da pogledajte još jedan način pripreme pite sa mesom - rolat pita sa mesom

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Tekstovi i fotografije koji se nalaze na blogu ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

1 коментар:

  1. ovakvi recepti sigurno nikada neće proći i ovakve pite će uvijek rado biti na svakom stolu. Odlična !!

    ОдговориИзбриши