VANILICE

Zimu ne mogu da zamislim bez njih - vanilica. Od detinjstva do danas, nekad više a nekad manje, uglavnom, uvek su tu. Zima i vanilice, koje oplemene prostor svojim mirisima, danima se kotrljaju po kući, predstavljaju sliku hladnih dana u mom domu. 
Retko ih spremam u toku sezone sitnih kolača, ali zato kada slavlja prođu, uželimo se njih - onih malenih, slasnih, belih radosnica, koje su nam prabake ostavile u amanet. 
Moram reći da sam imala prilike da probam dosta varijeteta na temu recepta za vanilice, imam "svoj", ali ovaj koji predstavljam, do sada je najbolji koji sam probala. I, zato, hvala dragoj Babuci na divnom receptu za "vojvođanske vanilice". Napominjem da Tatjaninom umeću ne mogu ni prići, tako da su moje ruke umele tek ovoliko:)
500 g brašna + po potrebi
150 g putera   
150 g masti
5 kašika šećera
2 žumanca
1 celo jaje
1 limun (korica i sok)
1 vanil šećer
 1/2 tegle džema od šljiva, kajsija, šipka
prah šećer za valjanje

Priprema:
Mikserom dobro umutiti mast, puter i šećer. Kada je sve penasto umućeno dodati jaja, limunov sok i rendanu koricu limuna, pa opet mutiti da se sve sjedini, a zatim dodati vanil šećer i brašna po potrebi, da se dobije homogena ali mekana smesa. Mikserom umućenu smesu prebaciti na pobrašnjavljenu radnu površinu i uz dodatak još malo brašna umesiti mekanu jufku. Ne mogu reći tačnu količinu, valjda zavisi od veličine jaja, ali ovog puta potrošila sam više od 550 g.
Dobro umešenu masu ostaviti petnaestak minuta u frižideru, pokrivenu folijom.
Razvaljati testo (na pek-papiru), debljine oko 1 cm i vaditi oblike. Ovog puta, koristila sam zatvarač za flašu od 1.5 l kisele vode:). Bilo je milion vanilica... ali su stvarno, baš tako malene, preslatke.
Sa pek-papira odstraniti višak izrezanog testa a oblike preneti, sa papirom, na pleh da se peku.
Peći oko 5-7 minuta na 170 stepeni C, u prethodno ugrejanoj rerni. Moraju biti bele. Ohlađene filovati i valjati u prah šećer.
Obavezno ostavite odškrinuta vrata pećnice, nakon što izvadite prvi pleh, kako bi druga tura vanilica bila pečena na blagoj T, s'obzirom da se rerna dobro ugrajala prilikom pečenja prve ture.
Evo ih, u Sandrinom domu:)

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Tekstovi i fotografije koji se nalaze na blogu ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

4 коментара: