TORTILJE SA KVASCEM

Došao je na red još jedan od isprobanih recepata, koji dugo čekaju svoj trenutak. Ove tortilje su divne i zaista lake za pripremu, jedino je njihov broj ono što me je iscrpelo, jer od navedene količine dobila sam tridesetak. Pa, zato zasukala rukave i krenula, a onda se stvorila ova divotica. 
Nale, hvala ti za divan recept. Jedino što je izmenjeno je da sam umesto oštrog brašna koristila kukuruzno, uz dodatak aleve paprike.

Prenosim Naletov recept:
 za 20 tortilja /1 solja – 200ml
 1 kocka (40g) svezeg kvasca
 1/2 solje mleka
 1 kasicica secera
 3 solje glatkog brasna
 2 solje ostrog brasna
 1,5 kasicica soli
 1 solja maslinovog ulja
 1,5 solja kipuce vode

Prvo potopimo kvasac u toplom mleku sa kasicicom secera. Odmeriti brasno, ulje, so, i staviti odmerenu vodu da prokuljca. Kad se kvasac aktivirao, dodati ga u brasno i za njim i kipucu vodu (vode nemojte odmah sipati sve, nego prvo 2/3 od ukupne mase, a ostatak po potrebi). Ovo u zavisnosti od toga koliko ste punili solje sa brasnom, jer mere (u soljama) nikad nisu skroz precizne, a ni brasno nije uvek isto. Testo je prvo jako toplo pa ga prvo mesamo varjacom, a polako, kako se hladi, pocinjemo i rukom. Kad smo ga malo umesali izvadimo testo na radnu povrsinu i jos ga malo mesimo. Ne treba da bude previse tvrdo (recimo malo mekse nego za kiflice), ako je tvrdje onda dodati jos malo vrele vode. Jako se brzo i lako mesi jer je dosta masno od ulja i iz tog razloga se ne lepi ni za ruke ni za plocu. Vratiti ga u posudu u kome smo ga zamesili, pokriti krpom i ostaviti pola sata da naraste. Kad je naraslo, ponovo ga malo promesimo i podelimo na 2 dela. Jedan ostavimo u posudi a drugi podelimo na 10 kom. Pripremimo malu posudicu u kojoj cemo sipati opet mesavinu ostrog i mekog brasna. Uzmemo jedan od deset komada, medju dlanovima pravimo kuglicu, uvaljamo u brasno i oklagijom rastanjimo kao palacinku. Ako je potrebno, dok razvijamo posuti sa jos malo brasna i sa jedne i druge strane. Sto je kuglica pravilnija, lakse je napraviti okruglu tortilju.  Pecemo na teflonskom tiganju, nije potrebno podmazivanje, vrlo kratko s jedne i vrlo kratko s druge strane. Bolje prvo krenite sa slabijom vatrom, dok se ne uvezbate, ali i kad se uvezbate vatra nikad ne treba biti prejaka, ali ne ni preslaba jer ako se tortilja dugo pece bice tvrda. Kod mene je 7 od 12. Iz tiganja ih prevrtati u posudu sa poklopcem. Najbolje je na dno staviti kuhinjsku krpu ili jedan kuhinjski papirni ubrus. Drzati poklopljene do filovanja. Vaditi jednu po jednu i filovati a ostale i dalje drzati poklopljene. Ako se neka tortilja stvrdne, vratiti je na tiganj, kad se ponovo zagreje, omeksace se i onda opet mozete da je fino urolate. Ako ih ne koristimo odmah, cim se malo ohlade (samo toliko da mogu da ih uzmem rukom), stavljam ih u najlon kesu, zatvorim, pa kad se skroz ohlade – u zamrzivac. Uvek prvo pravim fil, pa tek posle toga pecem tortilje, da se one ne bi ohladile i strvrdnule dok cekaju.
Uživala sam u toplim tortiljicama a i zamrzivaču se našao veći broj istih:)

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Tekstovi i fotografije koji se nalaze na blogu ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

8 коментара:

  1. Odlična ideja - iako sam radila tortilje nekoliko puta nikad mi nije palo na pamet da ih zamijesim sa kavscom! Super!

    ОдговориИзбриши
  2. Obozavam Meksicku hranu, koja se bez tortilje zamisliti ne moze, ali (nevjerovatno) josh nisam pokusala praviti domace tortilje. Evo i prilike. Hvala Nale na receptu

    ОдговориИзбриши
  3. Još ih nisam kod kuće pravila, već koristim kupovne, a moram i ja da zasučem rukave. Da li si ih zamrzavala pošto si ih pravila u toliom broju ili ste ih odmah smazali

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala vam na lepim recima:)
    Zaista je dobar recept i vrlo lak za pripremu.
    Jeco, i ja sam skoro uvek koristila kupovne i iz iskustva ti kažem da ove i kupovne nemaju sličnosti. Kupovne, kao što znaš, malo mirišu na sirće kada se peku, pa uvek imam taj bezvezni miris u nosu dok ih spremam. Zamrzavala sam ih kad su se tek malo prohladile, da mogu rukom da ih uzmem, stavila u kese i pravac zamrzivač. A, kad ih ponovo koristiš, samo ih staviš na ugrejan teflon i ko nove:)))

    ОдговориИзбриши
  5. baš odlične, jako ih volim ali ih rijetko doma napravim, morat ću biti malo vrijednija

    ОдговориИзбриши