PUNJENA CVEKLA

Iako volim cveklu i često je koristim, nisam je pripremala na više od 3-4 načina. Uvek su to bile salate, kuvana cvekla, cvekla sa krompirom i čorba od cvekle... ništa više od toga, i zato sam krenula da isprobavam još neke od načina na koje ovo divno povrće mogu pripremiti. Ovog puta, zadovoljna učinjenim, predlažem i Vama da probate i obogatite svoj jelovnik, ukoliko do sada niste pripremali cveklu na ovaj način. Moram napomenuti da sam ovog puta pripremala posno punjenje, a ukoliko želite Vi možete to promeniti, naravno, odabirom punjenja po Vašem izboru.
1 kg cvekle
1 struk praziluka
2 čena belog luka
10 šampinjona
100 g prosa
4 kašike ulja
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
1 kašičica đumbira u prahu
1 kašičica korijandera u prahu
1 kašika seckanog peršunovog lista
Priprema: Obariti, oljuštiti i izdubiti cveklu (kao tikvice, za punjenje). Dok se cvekla kuva, pripremiti punjenje - na blago ugrejanom ulju propržiti sitno iseckan beli luk, dodati praziluk, posoliti i na umerenoj T dinstati. Dodati sitno iseckane šampinjone, dodati preostale začine i prodinstati. Dobro opran proso, dodati u smesu i isključiti ringlu, poklopiti i ostaviti da se krčka dok ima toplote. U cvekle pripremljene za punjenje dodati so pa sipati smesu. Cveklu poređati u pleh za pečenje, bez ulja, i peći u ugrejanoj rerni na 180 stepeni C, oko 20 minuta. Servirati uz salatu ili cveklu koristiti kao prilog.

Isprobala Branka

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

10 коментара:

  1. E ovo još nisam videla. Možda Rusi koji ne znaju šta će sa cveklom imaju nešto slično, ali sumnjam. Bravo! Ja još nisam ni luk i paradajz punila, pa mi je ovo čista egzotika!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala, Jeco i Marijana. :)))
    Jovana, posebno hvala sto si dosla na moje strane. Hvala na poseti i nadam se da ces naci nesto po svom ukusu:)

    ОдговориИзбриши
  3. Moram ti reci da sam dosad cveklu koristila samo kao salatu, u svezem izdanju ili kuvanu, i jednom sam probala sok u kombinaciji sa sargarepom i limunon... i tu se cela prica zavrsava.:)) Tako da je svaka nova ideja dobrodosla...ovo se zaista ne bih nikada setila.:))

    ОдговориИзбриши
  4. Izvrsno !! Ovo je super recept. Nisam do sada još vidjela niti isprobala ciklu ovako pripremljenu ali sigurno hoću. Jako mi se sviđa !

    ОдговориИзбриши
  5. Odlična ideja. Inače volim jesti pečenu ciklu tako da sam sigurna kako će mi se i ovo svidjeti...

    ОдговориИзбриши
  6. Ovo mi je mozda jedan od najinovativnijih recepata koje sam videla, a da je po mom ukusu. Jedem cveklu cesto i na razne nacine, tako da cu definitivno probati ovaj recept. A i supa od cvekle mi deluje egzoticno. :)

    ОдговориИзбриши
  7. Katarina, hvala na lepim recima i poseti mojim stranama. Ukoliko volis cveklu, kao i ja, onda ces se fino obradovati ovom nacinu pripreme... Mozes dodati jos mnogo cega, po svom ukusu, ovo je samo osnova:) Jos jednom, dobrodosla!

    ОдговориИзбриши