PALAČINKE SA TIKVICAMA

Nakon gužve koja me je ovih dana zahvatila, red bi bio da postavim jedan recept, da me nezaboravite:) Ovo je jedan od onih recepata koji već neko vreme čekaju, čameći u folderima, svojih pet minuta e-popularnosti. Šta sam zakuvala ovaj put, hm? Pa, u trenutku inspiracije ili dokolice uspela sam da napravim nešto, da kažemo, solidno. Kako god - uglavnom ukus je divan a to je najbitnije. Tikvice su zadržale sve svoje ukuse, što mi je bila namera jer izbegavam da ih pohujem baš iz razloga što se napiju ulja i masa za pohovanje preuzima dominantnu notu. Ovog puta je tikvica ostala tikvica, a palačinka je fino obmotala sa svih strana, pa bih ovo preporučila svima koji vole ukus tikvica. I, zato predstavljam tikvičinke...
Testo za palačinke: 
1 jaje "S" klase
blagi prstohvat soli
blagi prstohvat šećera  

150 g prosejanog brašna  
300 ml vode  
malo putera

Način pripreme: U posudu usuti brašno, dodati so i šećer, sve promešati. Napraviti udubljenje i dodati jaje i polovinu tečnosti. Sve polako mutiti, a onda dodati preostalu tečnost i razmutiti dobro sve grudvice. Ako radite mikserom on će obaviti ovaj deo, bez brige. Testo pokriti i ostaviti sa strane, od 30-60 minuta. Kada je toplo vreme, testo odložiti u frižider. Što duže stoji, to je bolje (nemojte preterivati:). Još nešto o palačinkama.

Priprema tikvica:
2 manje tikvice
½ kašičice soli
Punjenje:
2 supene kašike ulja
so i začini prema ukusu
250 g mlevenog junećeg mesa
ljute paprike prema ukusu
180 g pavlake ili milerama
origana prema ukusu
Način pripreme: U umućenu smesu za palačinke dodati prethodno izrendane i oceđene tikvice, promešati i ostaviti par trenutaka da se masa razvodni. Ukoliko je potrebno, doliti još malo vode. Ali, masa mora biti kao za palačinke! Zatim, blago nauljiti teflon i razlivati smesu po tiganju, kao kada se peku klasične palačinke.
Meso fino upržiti na malo ulja, posoliti i začiniti prema ukusu, dodati malo ljute paprike i sve začiniti origanom. U prohlađenu masu dodati pavlaku i sve promešati. Ovom masom filovati palačinke i služiti uz salatu po izboru.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Tekstovi i fotografije koji se nalaze na blogu ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

4 коментара:

  1. Ja tikvice zaista volim da jedem..punjene, rezane, u pasti kao prilog.Eto vidim moze i u palacinkama.Izvrsno:)

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo je jako fino, volim kada se dodaju tikvice u palačinke i cijela ova kombinacija mi je odlična. Definitivno dobro i ukusno !

    ОдговориИзбриши
  3. sezona mojih tikvica je upravo počela i ja ih radim na sve moguće načine, svaki novi recept mi je dragocjen i bilježim ovaj tvoj da isprobam

    ОдговориИзбриши