PITA SA TIKVICAMA I SUVIM VRATOM

Zašto mirisna? Da li peršun, mirođija i sremuš u testu - govore dovoljno? Svi koji vole ovakve pite zaista će biti fino iznenađeni. Bitno, da dozvolite piti da se prohladi kako bi osetili ove "travke". Ali, da ne zaboravim paradajz i suvi vrat, koji su dodatno oplemenili pitu. I ovaj put koristim tikvice - dosadiću Vam sa ovom namirnicom:) Al' šta ću kad volEm tikvice... Receptić je jednostavan ali efektan, pa evo ga:
 
2+1 jaja
2 dl ulja
180 g kisele pavlake
500 g brašna
1 kafena kašičica soli
½ veze peršuna
½ veze mirođije
5-6 struka sremuša
1 prašak za pecivo
2 veće tikvice
200 g suvog vrata
1 veći paradajz
1 struk mladog crnog luka

Priprema: Tikvice dobro oprati i iseći uzduž, na tanke režnjeve i blago posoliti. Peršun, mirođiju i sremuš fino iseckati. Umutiti penasto dva jaja, dodati ulje, kiselu pavlaku pa sve fino promešati. U tako pripremljenu smesu dodati brašno i so, peršun, mirođiju i sremuš, pa fino izjednačiti smesu. Sve se može mutiti mikserom. I, na kraju dodati prašak za pecivo te, još jednom promešati. U pleh (20x30) obložen pek-papirom sipati smesu, a preko nje ređati prvi red tikvica, na tikvice poređati suvi vrat, a preko složiti preostalu polovinu tikvica. Peći u ugrajnoj rerni na 250 stepeni C oko 15 minuta, a zatim smanjiti na 200 stepeni C i peći još petanestak. Pred kraj pečenja, umutiti jedno jaje i preliti preko pite. Na to poređati paradajz i uzduž presečen struk mladog crnog luka, pa nastaviti sa pečenjem dok ne dobije boju. Izvaditi iz rerne, sačekati da se prohladi, iseći na parčad željene veličine i služiti.
 Pogled kroz mirođiju...
 I, na kraju, kako to obično biva, red je da se proba...

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Tekstovi i fotografije koji se nalaze na blogu ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

12 коментара:

  1. Nisam nikad pravila ovako nesto sa suvim vratom.I jos jedno pitanje:Sta je sremus?

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala:)
    Džoli, pa znaš ti šta je sremuš, evo:)
    http://dzolistic.blogspot.com/2011/04/priroda-nas-moze-hraniti-besplatno.html

    ОдговориИзбриши
  3. Oooo, ja sam luda za ovakvim stvarima - nista bolje!

    ОдговориИзбриши
  4. Ta, ko naslikano, pogotovo ona druga fotka gde virisi kroz mirodjiju...samo ti nama i dalje pravi ovako fine stvari, njam, njam!;)))

    ОдговориИзбриши
  5. Adorei a receita.Tenha um ótimo dia. Um abraço, Marta.

    ОдговориИзбриши
  6. Volim ovakva jela, ovo izgleda jako, jako primamljivo i dobro.

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala svima, ovo je zaista jednostavno a puno ukusa...
    Marta, obrigado, estou feliz que você gosta da receita.

    ОдговориИзбриши
  8. Odlično ! Ovakve pite su mi uvijek drage, a ova je po sastojcima super. I isto tako izgleda super. Svakakoje bilježim za isprobavanje !

    ОдговориИзбриши
  9. Ova pita mi je odmah zapala za oko,toliko dekorativna i vjerujem stvarno preukusna,recepis sam si pribilježila i stvarno bih ju volila probati..pozz:)

    ОдговориИзбриши