BELOLUČANE PAPRIKE

Belolučane paprike, salata od paprika i belog luka, kisela paprika sa belim lukom, pečena paprika sa belim lukom - samo su neka od imena za ovu svima znanu salatu. Interesantno je što koliko god da je jedem uvek mogu još. I uopšte mi nije frka zbog beloga luka (huuuu)...

Mnogo volim ovu divnu i jednostavnu, a tako zdravu salaticu. Ne biram dal' su paprike zelene il' crvene. Mada, više volim one crvene, pa ako ima još koja da malo ljutne - uf, lepotaaaa. ☺
Salata od pečenih paprika i belog luka
Ovu salatu uvek u mislima vezujem za prebranac ali retko kad da se potrefi da spremim pasulj i paprike zajedno. Za ovu dobru staru salaticu, koju mnogi od nas vole, sigurna sam da svako od vas ima svoj provereni recept, a u nastavku sledi i "moj"...

Potrebne namirnice: 10-15 paprika (crvenih, zelenih) srednje veličine, 1 glavica belog luka (7-8 čenova), ½ veze peršunovog lista, 1 kašičica soli, 6-8 kašika sirćeta, 10 kašika ulja,  250-300 ml hladne vode

Priprema: Paprike ispeći na roštilju ili u rerni. Zagrejati rernu na 200C i ubaciti prethodno oprane i obrisane paprike. Peći sve dok se sa središnjeg dela potpuno ne podigne ljuska, koja će biti tamno braon boje. Ukoliko se peče na roštilju – na vrelu rešetku staviti oprane paprike i okretati, držeći za drškice, sve dok se potpuno ne oprlje sa svake strane. Stavljati u emajliranu posudu i poklopiti ili sve složiti u najlonsku kesu i ostaviti tako dok se ne ohladi. Paprike oljuštiti i složiti u činiju za serviranje. Iseckati i pomešati peršunov list i beli luk. U posebnu posudu sipati sirće, so, ulje pa dobro promešati da se so rastopi, a zatim tome dodati vodu.  Preliti paprike, svaku malo bocnuti sa viljuškom, kako bi bolje upile ukuse i posuti beli luk i peršunov list. Dobro poklopiti i ostaviti u frižider da se ohladi. Ja to munem u zamrzivač na 20 minuta i budu savršeno hladne ☺



Isprobala Sanja

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Tekstovi i fotografije koji se nalaze na blogu ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

9 коментара:

  1. Joj, Nale, gde me nađe, pa od svih salata naaajviše volim belolučene paprike, mogla bih da ih jedem non-stop. Samo, vidim da ih ti malo drugačije spremaš, ja ne sipam vodu i ne stavljam peršun ali isto volim da malo bude i ljutih. Upravo sam danas pekla na ringli dvadesetak velikih i nekoliko ljutih papričica, sutra ću uživati...

    ОдговориИзбриши
  2. Salatica za cistu peticu, dodam jos malkice secera u sirce, a nisam posipala sa persunom, bas bih mogla... nekako mi je najlakse da paprike ispecem u rerni, a prvo stavim foliju preko pleha, pa se nista ne zaprlja i nema puno posla oko ciscenja, onda ih spakujem po 10-tak komada u kesice pa u zamrzivac, fine su posle i za pohovanje i za salatu u kombinaciji sa seckanim, oljustenim paradajzom, ma moze puno toga lepog da se napravi!;)))

    ОдговориИзбриши
  3. I meni je ovo salata nad salatama..nekada nemam mjeru s njom,ali stvarno je savršena:)..veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  4. Obožavam!!! I to jako! :) Posebno crvene paprike. Kao što si i sama rekla - uopšte mi ne smeta beli lukac... :)

    ОдговориИзбриши
  5. Rižot sa škampima i ova salata su dva jela u kojima niti malo ne štedim luk i apsolutno uživam u tome, makar se isti osjeti još danima... Kažu da mlijeko ubija miris luka, ano nije to uvik tako...
    Divna salata koja me vraća u djetinjstvo :)

    ОдговориИзбриши
  6. Vidim da smo se okupili oko ove salatice onako ljudski, hihiihihi... Mislim, vidi se kome beli luk ne smeta:)
    Hvala puno, drage moje... ljubim vas:)

    ОдговориИзбриши