SA SVIH STRANA

U prethodnom periodu nisam puno toga ili bolje reći nisam ništa postavljala na blog, te sam sada rešila da se malo pozabavim stvarima iz arhive, koje dugo čekaju na objavu. Ovog puta, biram one koje sam probala nebrojeno puta do sada, i to sa pravim razlogom. Zaslužile su da se spomenu i da se probaju. Posebno se zahvaljujem autorima ovih recepata i nadam se da ću uspeti da Vam dočaram lepotu koju  ova jela donose.

Počnimo sa piletinom sa četrdeset čenova belog luka, koja je slasna i krasna; nešto što u svom životu nikada ne bih očekivla od ukusa pilećeg mesa. Zaista, slast i mekoća mesa, sa blagim mirisom karamelizovanog belog luka, daju jedinstvenu notu, koju ne bih ni pokušavala da opisujem jer je zaista potrebno probati, pa reći koju reč. Najlepše pileće meso spremljeno u rerni... Beli luk je divnog ukusa kada se sprema uz pileće meso i na ovaj način.


Potrebno: 1,5 kg piletine, 40 čena belog luka (neoljuštenog), 200 ml belog vina, 50 ml maslinovog ulja, 1 kašičica suvog bosiljka, 1 kašičica suvog origana, malo mlevene čili paprike, sok od jednog limuna, so,biber, peršun. 
Priprema: Zagrejati rernu na 200° C. Piletinu rasporediti gusto u pleh za pečenje. Pobacati beli luk. Naliti vinom i uljem. Posuti bosiljkom, origanom, peršunom, čili paprikom, sokom od limuna i začiniti solju i biberom. Pokriti folijom i peći 40 minuta. Skinuti foliju i ostaviti da se peče još 15-tak minuta da meso dobije boju.


   
Paprikaš sa pilećim mesom je opšte poznato i domaće jelo, koje se često nalazi na našim trpezama, ali ovaj način pripreme izdvajam jer nudi odličan sklad ukusa i mirisa koji će Vas omamiti i kupiti za sva vremena. 


Potrebno: 4 bataka sa karabatkom (oko 1 kg bataka, sa kostima), 3-4 glavice luka, 4-5 manjih šargarepa, 2 kašike brašna, 2 kašičice aleve paprika, so, 3 jaja, brašno.
Priprema: Batak i karabatak razdvojiti.  Sitno iseckan crni luk dinstati u većoj šerpi na malo ulja i vode dok ne postane mekan i staklast. Na početku dinstanja dodati kašičicu soli, pomoćiće da luk pusti vodu. Spustiti meso i na srednjoj vatri nastaviti dinstanje dok meso ne ispusti svoj sok, 10-15 minuta Zapržiti - preko mesa i luka sipati dve kašike brašna i alevu papriku, mešati da ne zagori. Naliti vodu da sve prekrije, oko dva litra, ubaciti očišćenu šargarepu, pojačati vatru. Kad provri smanjiti vatru i kuvati dok meso ne postane vrlo meko. Probati čorbicu, dosoliti, pobiberiti, po potrebi. Može se dodati i sitno seckana sveža ljuta paprika, ko voli. Razbiti 3 jaja u mericu, pa koliko imaju ml, odmeriti toliko grama brašna. Jaja razmututi viljuškom pa dodati brašno. Treba da se dobije srednje meko testo koje se rasteže kao žvaka. Dobro je da ostoji 15-ak minuta. U paprikaš koji tiho vri kašikom spuštati komade testa. Noklice će brzo isplivati na površinu. Kuvati još 5-10 minuta pa isključiti ringlu i poklopljen paprikaš ostaviti na njoj.

 

Ove kiflice sa sirom zaslužuju da se nadju u svim domovima. Divne, mekane i ukusa pune kiflice zadaće Vam puno slatkih muka. Ali, nikada nemojte odbiti kiflicu po ovom receptu. Tope se u ustima, a ono što je najbitnije, one Vas zovu da ih pojedete, i zato ih ne žalite. 

Potrebno:  Za testo: 1 kg mekog belog brašna, 2 kašičice soli, 1 kocka svežeg kvasca, 2 kašičice šećera, 500 ml mleka, 150 ml ulja, 2 jaja. Za fil: 400-500 g sjeničkog sira, 1 jaje. I još: 1 žumance, 1 kašika mleka, 250 g margarina. 
Priprema: Sir izgnječiti viljuškom pa dodati jaje. Fil ne sme da bude redak. Posoliti ako je sir neslan.  U većoj šolji razmutiti svež kvasac sa malo mlakog mleka, dodati šećer i jednu kašiku brašna, razmutiti da nema grudvica. Ostaviti na toplom mestu da se kvasac aktivira i da napuni šolju. Brašno prosejati, dodati so. Dodati nadošli kvasac, jaja, ulje i mleko pa umesiti glatko testo. Ispočetka može delovati premeko i lepljivo, ali posle par minuta mešenja postaje kompaktnije i počinje da se odvaja od vangle, može se mesiti i samo varjačom. Sud pokriti namašćenom plastičnom folijom i ostaviti da se testo udvostruči. Premesiti testo pa podeliti na dva jednaka dela, pa svaki deo na pet loptica. Iz pet loptica će se dobiti 40 kiflica, što tačno staje na jedan standardni pleh od rerne (od šporeta 60x60), znači mera je za dva pleha. Loptice testa rukama malo rastanjiti na radnoj površiti posutoj brašnom, pa oklagijom razvući na debljinu od par milimetara. Krug raseći na 8 trouglova. Trougao razvući rukom da bude što duži, kiflica je lepša ako se umota više puta a i čvršća je. Na širi deo trougla staviti kašičicu fila, pa preklopiti ćoškovima te strane trougla i pritisnuti ivice, kako fil ne bi cureo (vidi drugu sliku). Umotati kiflicu. Redjati na pleh (5x8).  Žumance razmutiti sa kašikom mleka pa četkicom premazati kiflice. Po želji, kiflice se mogu posuti susamom. Izmedju kiflica rasporediti margarin isečen na komadiće pa peći na 180-200°C oko 20 minuta.

Sa slanišima završavamo i prelazimo na receptiće za divne poslastice.


Domaće kiflice sa punjenem po želji (džem, pekmez, eurokrem, čokolada...) i mekoćom koja se može uporediti sa rajskom (ukoliko ja nešto o tome uopšte mogu reći, s’ obzirom da sam običan smrtnik) uvek će Vas oraspoložiti. Kod mene su zaslužile posebno mesto jer osim divnog ukusa, donose i notu prošlih vremena kada su naše bake od ono malo sastojaka pripremale predivne đakonije. 

Potrebno: 2 jaja, 2 kasike masti, 3 kasike secera, 4 dl mleka, 10 gr kvasca, 900 gr brasna. I jos: prah secer, džem. 
Priprema: Kvasac staviti u malo mlakog mleka da zapeni. Umutiti mast i secer, i dodati dva viljuskom umucena jaja i preostalo mleko. U brasno isipati kvasac i sve ostalo i dobro zamesiti testo. Ne stavljati svo brasno, jer to zavisi od velicine jaja i kolicine zahvacene masti. Poceti sa 800 gr pa dodati ako treba jos. Ostaviti na toplom da se dize.  Testo istresti na radnu povrsinu, podeliti na dva dela i bez premesivanja od svakog razviti okruglu koru i izdeliti na trouglove koji treba da su uzi, da bi kiflice bile male. Ja sam dobila 2 x 24 kiflice. Stavljati na svako parce dzem i motati pa redjati u pleh. Kad ih motate, to radite sasvim nezno, sa dva kaziprsta, ne sabijajte ih da mogu da disu prilikom pecenja. Peci na 190 stepeni ( ventilator ) 20 minuta. Dok se pece prva tura, vi radite drugu, posle samo nezno prenesite kiflice na pleh, ako imate dva ista pleha jos bolje, i dok se pece druga tura valjajte ove prve u prah secer. Nikad ne cekajte da se kiflice ohlade jer se nece zalepiti prah secer.


Rolat sa pekmezom je jedna od opšte poznatih ali nikad dosadnih poslastica, koja mi uvek bude „spas u pravi čas“ u trenucima kada jedva stojim na nogama a u kući nema ničeg slatkog. Divan desert, koji možete nadograditi u zavisnosti kako stojite sa maštom tog dana... 

Priprema: Penasto umutiti 5 zumanaca sa 4 kasike secera. U njih dodaj cvrst sam od 5 belanaca (varjačom polako),i 4 kasike mekog brasna. Sve to sipaj u papirom oblozen pleh, i malo izravnaj. Peci na 200C oko 15 min. Kada je gotov izvadi ga iz pleha i staviti na čistu krpu, predhodno posutu kristal secerom. Uviti ga uz pomoc krpe u rolat, dok je još vruć. Kada se ohladi odviti ga i premazati dzemom ili pekmezom. Zaviti ga ponovo i posuti prah secerom i vanilinom.



A, za kraj – Reforma (sa toplim filom), tj. The Reforma, ako mene neko pita. Ukoliko mislite da Reforma uopšte nije neka torta – niste probali Reformu sa toplim filom... Zato, ne časite časa i samo sledite detaljna uputstva koja su data – nećete zažaliti. Čokoholičari će biti apsolutno „za“, ljubitelji jačih ukusa – takođe, dok će ljubitelji kolača sa lakšom notom i voćem dok uživanje u torti traje, potpuno zaboraviti da voće postoji. Predivna, posebna, sama po sebi dovoljna, prebogata ukusom i elegantna izgledom – Reforma! Recept neću pisati jer je sve jako dobro i potanko objašnjeno kod Maje uz Dadetove stručne instrukcije.


Još jednom, puno hvala autorima recepata i blogova na kojima su recepti postavljeni. Prijatno!

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

4 коментара:

  1. Odlicni recepti; vadi sve iz drafta (i kod mene čuče mnogi)

    ОдговориИзбриши
  2. Ma neka si izvadila fotke iz arhive, baš sam uživala u slatko-slanom mixu!

    ОдговориИзбриши
  3. Your recipes are interesting. They look really yummy. Thanks for sharing!

    ОдговориИзбриши
  4. Krasno je vidjeti ova jela i slastice na jednome mjestu, odlično si sve pripremila, a Reforma na kraju je točka na i, uvijek odlična !

    ОдговориИзбриши