ORAŠASTI UKUSI

Smišljajući šta bih kao uvod mogla navesti, kao osnovno postavlja se pitanje oraha-kao biljke. I, malo listajući, malo kliktajući, evo šta bih mogla reći o orahu. Orah je vekovima poznata namirnica u srpskim kućama. Nezaobilazan je u kolačima ali i pri skoro svim ritualnim svečanostima. Mada, s’druge strane, orah je senovito drvo, te nije dobro saditi ga blizu kuće ili sedeti pod njim, a naročito se smatra opasnim zaspati pod orahom jer osoba može patiti od težih nesvestica... Kad na sv. Iliju grmi, te godine ucrvljaće se orasi. Stari Srbi su od sitno seckanog oraha dobijali ulje. Bilo je potrebno približno deset kilograma oraha za jedan litar ulja. Ulje oraha je odlično za kožu, ishranu ali i za prženje, što naročito poslednjih godina pokazuju i najnoviji trendovi u kulinarstvu. Pored navedenog, orah se koristio i za pripremu mnogih jela, kako slatkih tako i slanih. Zatim, orah se neretko upotrebljavao i kao lek. Opšte je poznato da stimuliše rad štitne žlezde, podiže nivo joda, poboljšava rad mozga jer je bogat omega-3 masnim kiselinama. Za sve koji pate od upale grla, osetljivih krajnika i muka koje oni zadaju, od srca preporučujem (narodni) lek koji će Vas u narednih godinu dana osloboditi problema – kad se orah zametne (kada je malen, zelen i još uvek dlakav) blago krcnuti na zub i progutati, uz malo vode. Što bi stari narod rek’o – k’o rukom odnešeno. Ovo naročito navodim zbog naših malih-velikih ljudi koji često pate od iritacije grla ili upale krajnika, a pošto i sama znam kroz kakve muke mogu prolaziti svi koji od grla pate, zadovoljstvo mi je da podelim ovo sa Vama.  Nikako ne bih smela zaboraviti čuveni mladenački ritual uzimanja meda i oraha, kako bi im brak bio plodan. Veruje se da je orah odličan afrodizijak, te je u to verovala i prva žena Luja XIV, Marija Terezija od Španije, koja je za potrebe intimnih igara (sa svojim suprugom) osmislila liker koji nosi ime u njegovu čast.
Kad smo kod „Luja“, moram reći da sam receptić za pripremu ovog divnog likera dobila od gospođe Ljilje Petrović, moje koleginice, sa kojom sa radila nekih godinu dana... Ljiljo, hvala Vam. Inače, nisam ljubitelj alkohola ali ovaj liker od srca svima preporučujem. Divne aromatične note vanile i osvežavajući citrusni dah pomorandžine kore divno se prožimaju sa punom i opijajućom jačinom oraha, a koji Vas zajedno svojom nenametljivom ušećerenošću vode na put kojim želite ići dalje... 

  • 14-15 mladih oraha
  • 7-7.5 dl konjaka
  • kora 2 pomorandže
  • 1 šipka vanile
  • ½ kg šećera
  • 2.5 dl vode 

Priprema: Orahe proprati, pa ih blago izgnječiti, vodeći računa da se neraspadnu. Orahe staviti u veću teglu, preliti ih konjakom i zatvoriti. Tako zatvoreno, ostaviti da odstoji deset dana. Nakon toga, procediti, dodati parčiće (tračice) oljuštene kore pomorandže, rasečenu šipku vanile, promešati, zatvoriti i ostaviti da odstoji još šest dana. Šećer prokuvati sa vodom, da postane sirupast, ohladiti i pomešati sa proceđenom tečnošću iz tegle. Tako pripremljeno opet vratiti u flašu ili teglu i zatvoriti, poželjno, plutom i čuvati tri meseca. Nakon toga služiti.  

Napomena:  Orahe brati krajem maja ili početkom juna. Ovaj receptić možete naći i u „Velikom narodnom kuvaru“, doduše u malo drugičijoj varijanti pripreme, pod nazivom „Liker od zelenih orašćića“.

 

Pored likera tu je i čuvena Orahovača, za koju svaka kuća ima svoj recept. Za Orahovaču sam čula samo reči hvale, mada je za moj ukus prejaka. Lično, ne bih mogla svako jutro piti ovo, preventive radi. Ovo piće, smatra se, lekovitim. Da li zbog činjenice što je i rakija (lozovača, prepečenica, komovača), koja je sastavni deo Orahovače, lekovita ili nešto više od toga, prosudite sami. Istina je, da je Orahovača mnogima pomogla sa regulisanjam nivoa joda i poboljšanjem koncentracije. Pa, evo recepta


  • 40 zelenih oraha
  • 1 kg šećera
  • 1 l prepečenice 


Priprema: 
Orahe oprati i iseći na polovine ili četvrtine. Ređati ih u veću teglu i posutu šećerom, a potom zatvoriti i ostaviti na suncu oko četrdeset dana. Mada, nećete pogrešiti ni ako je ostavite dva meseca, bitno je da možete uočiti da su se orasi „istopili“. Znači, ako nakon četrdeset dana nisu svi orasi otpustili, sačekajte dok je potrebno. Prvih nedelju-dve promućkajte teglu, kako bi se šećer dobro otopio. Nakon što su se orasi „istopili“, procediti tečnost i dodajti rakiju. Sipati u tamne, staklene flaše i čuvati na tamnom i hladnom mestu.  

 
Napomena: Orahe brati krajem maja ili početkom juna. Od ove količine može se dobiti oko 2 l Orahovače. Orahovaču možete „aromatizovati“ prema ukusu, tj. možete dodati malo cimeta ili koru limuna, po želji. 


Slatko od oraščića je još jedna starina koju sam isprobala, sa željom da sačuvam neke zaboravljene stvari. Nikada ranije nisam pravila ovo slatko, tako da nisam znala ni šta bih mogla da očekujem. Već prema rečima moje majke, nisam očekivala ništa obično ali nisam pretpostavljala da će biti, za mene, fantastično. Da li zbog note starih vremena, čistog ukusa vanile, limunove svežine ili prijatne težine orašastog ukusa ili nečeg skroz nepoznatog, vrednost koju ovaj receptić ima biće za dugo vremena sačuvana u mojoj kuhinji.


Veliki narodni kuvar kaže:
„Za slatko od oraščića treba birati plod koji je pogodan za kuvanje slatka, da u njemu nema tvrde jezgre. Uzeti 1 kilogram zelenih oraha, odseći im vrhove i s jedne i s druge strane, a zatim ih probosti skroz pletećom iglom i staviti u lonac s vodom, da tako stoje 8 dana, ali svakog dana menjati vodu dvaput. Posle toga naliti oraščiće hladnom vodom i ostaviti ih u lonac da se bare. Tako ponavljati 8-10 puta, ali ne pustiti da orasi vru, no samo da voda dođe do vrenja. Kad su oraščići meki, skinuti ih sa štednjaka, oljuštiti s njih tanku kožicu, pa ih onda staviti u hladnu vodu. Spuštati ih pažljivo na đevđir da otkaplju od vode, a dotle staviti na štedwak šerpu sa vodom i jednom šakom šećera i pola šipke vanile. Sad oraščiće staviti u sirup da proključaju dva do tri ključa, skinuti šerpu s vatre, pa ih staviti da postoje u sirupu bar 2 sata, a najbolje je da prenoće. Dva kilograma šećera staviti u šerpu za slatko, naliti šećer hladnom vodom da ogrezne i metnuti na štednjak da se kuva. Šećer skuvati, ali ne suviše gusto, zatim staviti oceđene oraščiće da se kuvaju dok sok ne bude dovoljno gust. Na 5 minuta pre no što će slatko biti kuvano, dodati 2 limuna oljuštena na koture isečena i 1 veliku šipku vanile. Kad je slatko prokuvano s limunom i vanilom, a sok gusto pada s kašičice, skinuti ga sa štednjaka, openiti ga da nema nimalo pene, pokriti ga mokrim salvetom i tako staviti da prenoći. Hladno slatko sutradan sipati u tegle, povezati ga celofanom i ostaviti na mesto gde ima promaje.“ 

Napomena:  Oraščiće brati krajem maja ili početkom juna. „Uzeti 1 kilogram zelenih oraha, odseći im vrhove i s jedne i s druge strane, a zatim ih probosti skroz pletećom iglom i staviti u lonac s vodom, da tako stoje 8 dana, ali svakog dana menjati vodu dvaput“ – orasi moraju potpuno otpustiti crnilo, tako da je meni bilo potrebno 15 dana da bi ih „isprala“. Za pripremu ovog slatkog moraćete koristiti puno strpljenja, koje će Vam se isplatiti itekako!

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

6 коментара:

  1. Nale, divni receptici, nisam probala nista od toga, zapravo ne znam gde bih ovde mogla da nadjem zelene orahe, ali sve tako lepo izgleda na tvojim fotkama, pogotovo to slatko od orascica, mmmmm... samo ti isceprkaj jos nesto lepo iz foldera.:)) KISS

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lanić, hvala ti draga moja:) Orahe neplanirano nađem u nekom dvorištu (nije komšijsko, časna reč:))), a često mi Ljubiša usput nabere, tako naleti on s' vremena na vreme negde i posluša me:)
      Slatko je iznenađujuće dobro, ma, odlično, ne liči mi na ništa već probano... kao ratluk, slatko od smokvi, orah iz šljive (znaš ono slatko od šljiva punjenih orasima)... Nadam se da sam nešto uspela da ti opišem:)

      Избриши
  2. Aaaaa... Diiiivno! Znam za orahovaču, pila sam je i imam isti recept (mada je nikad nisam pravila, jer svake godine zaboravim da poberem mlade orahe :P), ali ovaj liker deluje fantastično! I sjajna ideja za slatko! Nešto potpuno drugačije.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala:) Ja više volim ovaj liker, mnogo je dobar, probaj dogodine:)

      Избриши
  3. Moram da priznam da oba recepta zvuče vrlo vrlo egzotično i interesantno. Ništa od toga nisam probala.

    ОдговориИзбриши