RAŽANA POGAČA SA RUZMARINOM I POSNE KIFLE

Za uvod u ovaj post neću potrošiti mnogo reči. To ne znači da su recepti koje sam pripremila manje vredni, naprotiv. Aromatična pogača od ražanog brašna i pekarske kifle su dva jako jednostavna i po sastojcima skromna recepta ali tu se njhova skromnost završava. Što se ukusa tiče, greota bi bila kvariti ga rečima, mmmm… Preporučujem Vam da isprobate i uverite se sami.
Potrebno: 100 g belog brašna, 200 g ražanog brašna, 2 supene kašike maslinovog ulja, 10 g svežeg Alpha kvasca, ±120 ml mlake vode (dodati i više ali testo treba biti tvrdje nego za pripremu hleba), 1 kafena kašika šećera, 1 kafena kašika soli, ½ kafene kašike seckanog (svežeg) ruzmarina, lanenog i susamovog semena prema ukusu, 1 supena kašika ulja za podmazivanje pleha. Za premaz: 1 supena kašika maslinovog ulja, ½ kafene kašike morske soli. 

Priprema: U mlaku vodu potopiti kvasac, dodati šećer i dobro promešati, pa ostaviti da nadođe. Pomešati ražano i belo brašno. U tako pripremljeno brašno dodati semenke, so, ulje, pripremljeni kvasac i ruzmarin. Sve dobro promešati i zamesiti testo kao za klasičan hleb/pogaču. Ostaviti testo da se duplira, na toplom mestu, prekriveno pamučnom krpom. Kada je testo naraslo, blago ga premesiti (iz tri-četiri pokreta) na radnoj površini uz eventualni dodatak ½ šake belog brašna (da se ne bi lepilo). Tako dobijeno testo  prebaciti u pouljeni pleh/tepsiju (prečnika 25 cm) i rastanjiti na debljinu od oko 1 cm. Ovde voditi računa da se testo tanji od sredine ka krajevima, kako bi bilo jednake debljine i po potrebi ulepšati obod pogače. Ostaviti 20 minuta, pokriveno pamučnom krpom, na toplom mestu. Zatim, blago zarezati testo (da se ostave šare) u oblike romboida, premazati uljem i posuti morskom soli. Peći u ugrejanoj rerni, na 220° C, oko 20 minuta tj. dok ne dobije finu, rumenu koricu. 

Posne pekarske kifle
Potrebno: 750-800 g belog brašna, 40 g svežeg Alpha kvasca, 400 ml mlake vode, 3 supene kašike šećera, 1 kafena kašičica soli, 2 supene kašike sirćeta, 100 ml ulja. 

Priprema: Brašno prosejati. Kvasac potopiti u mlaku vodu, dodati šećer, dobro promešati i ostaviti da nabubri. U brašno dodati: so, sirće, ulje i pripremljeni kvasac, pa zamesiti testo i ostaviti na toplom mestu, da nadođe. Kada je testo nadošlo premesiti ga, ostaviti da se odmori i ponovo nadođe. Kada se testo dupliralo, premesiti ga drugi put i ostaviti da nadođe. Tako pripremljeno testo izručiti na brašnom posutu radnu površinu i iseći na šesnaest jednakih delova. Od ovako pripremljenog testa formirati jufike i ostaviti da malo nadođu. Kada su jufkice nadošle, rastanjiti ih oklagijom (uzdužno) i urolati kao kiflu. Pripremljeno testo ređati u pleh obložen pek-papirom i ostaviti da naraste. Za to vreme zagrejati rernu na 200° C. Nadošle kifle peći u ugrejanoj rerni dok neporumene, 10-15 minuta. Pečene kifle premazati uljem i ostaviti da se ohlade.

Isprobali: Gaga, Irena

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Tekstovi i fotografije koji se nalaze na blogu ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

15 коментара:

  1. Obožavam raženi kruh, a ove kiflice izgledaju tako mekano da im je teško odoljeti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja jako volim razena testa, prosto obozavam. Kiflice su kao pamuk i planu dok si rek'o keks:)

      Избриши
  2. Zaista toliko izgleda primamljivo i ovaj kruh i kiflice,da sada razmišljam da odmah idem u kuhinju nešto od toga zamijesiti,mislim da će to biti ove kifle..to ti sve dovoljno govori,hvala ti na divnim receptima!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nelice moja, imas ostro oko:) Stvarno su ovo dobra peciva, neces pogresiti sta god da izaberes... Sve si mi rekla, draga. Ako probas, javi ustiske:)

      Избриши
  3. Odličan hleb! A kifle su nešto posebno zaista, ja tako pravim i hleb, testo je fantastično. Uostalom, galerija je puna mojih slika,:D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Suzo! Ove kifle sigurno vec godinu dana pripremam i nikada nisam naisla na lepsi recept za nesto naizgled obicno. Samo ti puni galeriju, fotkice i kifle su ti fantasticne:)

      Избриши
  4. Predobro izgleda ova pogača,posebno ova krupna morska so joj daje šmek.Treba to isprobati što pre.Znam tačno da bi i ove kifle nestale brzinom magije kod nas...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nemam običaj da hvalim svoje recepte ali pogača je stvarno posebna. Javi utiske ako probaš:) Što se kiflica tiče, nemoj slučajno spremati pola od navedene mere, to neces ni osetiti, nestaće još dok se peku:)))

      Избриши
  5. Ruzmarin koristim kada spremam meso i nisam do sad ovu kombinaciju probala. Verujem da je super. Sto se tice kifli odlicne su. Opet testa! Ne mogu da odolim.To mi namerno radite ! Osecam kako mirisu... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Marija, ruzmarin je jako lep u pecivu. Daje mu nenametljivu a istrajnu aromu. Naravno, ne valja preterivati:) I ja se mogu složiti sa tobom, kiflice su odlične. Testa su kod mene omiljena. Ali, ne radim ih tako često, nego nakupe se foktice i onda krenem da vadim to iz drafta:) Pozdrav

      Избриши
  6. Pravila sam već ove posne kifle i zaista su fantastične. U pravu ste, ne isplati se praviti pola mjere. Pogaču moram probati obavezno.

    ОдговориИзбриши