AJME, KOLIKO NAS JE - R I B A


Ivana, kao ovomesečna domaćica naše igrice „Ajme koliko nas je“, za temu nam je zadala ribu.
Jako volim da jedem ribu ali je slabije pripremam. Doduše, u poslednjih godinu-dve mnogo češće nego ranije ali ni sa tim nisam u potpunosti zadovoljna. Ovog puta, nisam želela ništa mnogo da petljam i eksperimentišem jer prosto, ribu volim sa što manje dodaj-oduzmi. Ukus ribe me, možda će mnogima zvučati suludo, smiri i tako prijatno nahrani da nakon jela mogu da poletim. To nije slučaj i sa morskim plodovima, te njih ne ručkam tako često, osim, klasično pripremljenih lignjica. Kako sam jedini ljubitelj lignji u kući, ne pripremam ih često jer ih samo ja ručakam. To je uglavnom ostavljeno za povremene posete restoranima.
Ovog puta odlučila sam se za totalnu klasiku i jedan jako ukusan recept za pripremu ribe. Uz nešto priloga, ovo je bio savršen obrok. Kao mali dodatak, „izvadiću iz ormana“ par spakovanih recepata, kako bi mogli da zajedničkim snagama daju doprinos našoj igrici.

PRŽENI OSLIĆ
Potrebno: 1 kg oslića, so, 100 g belog brašna, 100 g kukuruznog brašna, 2 supene kašike masti, 8 supenih kašika ulja za prženje. Spanać: 1 kg svežeg spanaća, 100 g putera, 3 veća čena belog luka, 80 g brašna, 1 kafena kašika soli, 4 dl mleka. Salata od cvekle: 1 kg cvekle, 1 kafena kašika soli, 3 čena usitnjenog belog luka, 3 supene kašike jabukovog sirćeta, 4 supene kašike maslinovog ulja. 

Pripema: Odmrznuti oslić onoliko da se može očistiti i iseći. Očistiti eventualne zaperke i iznutricu. Iseći na šnicle željene veličine. U tiganj dodati mast i ulje i dobro zagrejati. Ribu obimno posoliti sa svih strana. Pomešati belo i kukuruzno brašno, pa svaku šniclu uvaljati u brašno sa svih strana. Pripremljenu parčad stavljati u ugrejano ulje i pržiti oko 5 minuta sa svake strane, da se dobije fina, hrskava i zlatno-žuta korica. Ribu služiti toplu.
 
Spanać: Svež spanać očistiti i obariti. Ostaviti da se dobro ocedi, pa kada se ohladi isitniti ga što bolje. Na otopljenom puteru propržiti sitno seckan beli luk, blago propržiti (mora ostati beo, u suprotnom spanać će biti gorak), dodati brašno i sve vreme mešati kako bi se grudvice razbile i brašno dobilo zlaćanu boju. Tada dodati isečen spanać, posoliti i dodati mleko, uz stalno mešanje. Kada postane kremast (vrlo brzo) i gust skloniti sa ringle i služiti toplo. 
Salata od cvekle:  Cveklu očistiti, iseći suvišne žilice i oprati. U pleh obložen pek-papirom staviti očišćene cvekle i prekriti ih pek-papirom. Peći u ugrejanoj rerni na 200° C, oko 35 minuta. Zatim, isključiti rernu i ostaviti cvekle da se ohlade u njoj. Hladnu cveklu oljuštiti i iseći na tanku parčad. U salataru staviti cveklu, beli luk, so, sirće i ulje, pa sve dobro promešati. Služiti ohlađenu ili na sobnoj temperaturi.
Potrebno: 1 kg sardela, maslinovo ulje, morska so, kukuruzno brašno ili palenta, ruzmarin, kapari. Za preliv: ½ veze peršunovog lista, 2-3 čena belog luka, malo soli, 50 ml maslinovog ulja, 1 limun (sok). Priprema: Sardele očistiti (odstraniti glavu, rep, utrobu), oprati i fino prosušiti ubrusom. Pleh umereno pouljiti, poređati sardele (stomačnom stranom na dole), posoliti, pobiberiti, posuti listiće ruzmarina naokolo, a zatim sardele posuti kukuruznim brašnom (prema ukusu, npr. 1 šaka). Kapare ocediti i posuti po ribicama. U prethodno ugrejenu rernu staviti ribu da se peče na 200 stepeni C dok ne porumeni, oko petnaest minuta. Za preliv: Peršunov list i beli luk iseći sitno. U sosijeru ili činijicu staviti peršun i beli luk, posoliti, dodati ulje i isceđen limunov sok, pa sve dobro promešati da se sjedini. Ovim prelivom preliti ribu, prema ukusu.


Potrebno: 1 kg skuše, 2 limuna, so, maslinovo ulje. Za salatu: 3 krompira srednje veličine, veza rotkvica, 1.5 dl maslinovog ulja, 1 supena kašika jabukovog sirćeta. Priprema: Skušu odmrznuti, očistiti unutrašnjost, odstraniti glave i dobro posoliti (unutrašnjost ribe posebno). Zatim, naprskati sokom od limuna i položiti u alu-foliju, koja je pethodno nauljena maslinovim uljem. Svaku ribu posebno zapakovati u foliju i peći u ugrejanoj rerni na 220 stepeni C oko 20 minuta. Zatim, paketić eotvoriti i nastaviti sa pečenjem dok riba ne porumeni, npr. još 10 minuta. Ribu izvaditi iz folije, staviti na tanjir i služiti uz krem salatu od krompira i rotkvica ili prelivom od peršuna i belog luka. Za krem salatu od krompira i rotkvica potrebno je obariti krompir, a zatim sačekati da se malo prohladi i oljuštiti ga. Oljušten krompir iseći na komade približno iste veličine, pa usuti u širu posudu tj. činiju za salatu. U to dodati seckane rotkvice i posoliti po ukusu, dodati maslinovo ulje i jabukovo sirće, pa sve dobro promešati i služiti uz pripremljenu ribu.


Potrebno: 1 sardina, ½  limuna (sok i kriške), 1 glavica crnog luka, 4 parčeta dvopeka, biber prema ukusu. Priprema: Luk iseckati na kockice srednje veličine, dodati sardinu, limunov sok i malo bibera, pa grubo iznječiti (znači, da ne bude kašasto). Na dvopek naneti sardinu i ukrasiti je kolutom limuna.

PAŠTETA OD TUNE 
Potrebno: 1 konzerva tune, 2 supene kašike putera, 2 supene kašike kečapa, so i biber prema ukusu, malo peršuna ili sremuša, ½ limuna (soka), 2 veće kifle. 
Priprema: Tunjevinu ocediti od viška ulja. Jedan deo tunjevine ostaviti za posipanje preko zalogajčića, a ostatak sitno izmrviti. Sve navedene sastojke fino promešati. Iseći kiflu na parčad željene debljine i oblika, pa ih namazati pripremljenom smesom. Odozgo posuti sa komadićima tune. Aranžirati prema želji.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

3 коментара:

  1. Hvala ti na trudu da na jednom mestu pružiš neveštim ljubiteljima ribe mogućnost da poprave svoje kulinarsko umeće. Za ovaj posto odvojila sam posebnu fasciklu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na cemu, mada ni ja nisam bas vesta oko pripreme ribe. Volim da pomognem, ako mogu:)))

      Избриши
  2. Danas pročitah o osliću iz Maxija pa me prođe volja za ribom. Ova rečna crvi, morska em smrznuta em iz sumnjivih zona tj zone 61. Sad od prilike vidiš ribu pogledaš iz koje je zone pa ideš kući pogledaš na netu gde je ta zona pa ako ti odgovara vratiš se da kupiš! Držaću se ja Omega 3 preparata u nadi da ga ne prave od ribe iz crvene zone.
    Tvoji recepti su super, nemoj me pogrešno shvatiti molim te zbog prethodnog!

    ОдговориИзбриши