KROMPIR SALATA I PICA SA SOČIVOM

Kako su, za vernike pravoslavne veroispovesti, nastupili dani Božićnog posta, u skladu sa tim evo i nešto posnih predloga koji bi mogli da se nađu na stolu ovih dana. Što se krompir salate tiče, dal’ je treba predstavljati? Toliko je dobra, toliko puta isprobavana, toliko recepata ima za njenu pripremu, pa, jedino Vam mogu reći – probajte. Pica sa sočivom bila je pun pogodak i samim tim od onda do danas često se nađe na mom meniju. Uz salaticu po Vašem izboru ovo je više nego dovoljan obrok. Ukus sočiva naročito je prijatan, što je, u ovoj kombinaciji, za mene bilo otkrovenje. Ukoliko ne volite miris ribe na pici, ne dajte se zavarati – ovog puta to nije slučaj. Slobodno probajte i videćete. Prijatno i ugodan vikend, dragi moji.
 
Potrebno: 600-700 g crvenog krompira, 3 veće glavice crvenog luka, 1 kafena kašika soli, 5 supenih kašika maslinovog ulja, sok od 1 limuna, 1 veza lista peršuna, 1 kafena kašika soli. Za kuvanje krompira: ±1 l vode (da bude za dva prsta iznad krompira), 1 supena kašika morske soli. 

Priprema: Odabrati krompire približno iste veličine i pravilnog oblika. Krompire dobro oprati u vodi. U lonac nasuti vodu i ostaviti da provri. Kada je voda privrila dodati so i pripremljene krompire. Kuvati na umerenoj temperaturi, oko 20 minuta. U međuvremenu, iseći luk na tanka rebarca, blago posoliti i ostaviti poklopljeno (zbog mirisa). Skuvan krompir ocediti od viška vode i ostaviti da se prohlade.  U međuvremenu pripremiti preliv od ulja, limunovog soka, iseckanog peršunovog lista i soli. Sve dobro promešati i ostaviti sa strane. Ne sasvim hladan krompir oljuštiti i iseći na tanke režnjeve. U dublju činiju usuti krompir i preliti ga pripremljenim prelivom i promešati. Iz praktičnih razloga krompir uvek stavim u plastičnu posudu sa poklopcem, prelijem i zatvorim, a onda iz više puta protresem ili okrećem iz strane u stranu. Na taj način krompir se ne lomi, a preliv se fino rasporedi po krompiru. Ohlađenu salatu, pred serviranje izvadim u činiju za to predviđenu.
Potrebno: Za testo: 300 g belog brašna, 1 supena kašika maslinovog ulja, 15 g svežeg kvasca, ±200 ml tople vode. Za sočivo: 120 g sočiva, ½ l vode, ½ kafene kašike kumina, ½ kafene kašike đumbira, 1 kafena kašika slatke aleve paprike, 2 supene kašike maslinovog ulja, 1 struk praziluka, 2 čena belog luka, 1 kafena kašika morske soli, 1 supena kašika paradajz-paste, ½ kafene kašike senfa, tuna u salamuri, po izvoru. 

Priprema: Kvasac potopiti u mlakoj vodi i ostaviti da nadođe. Brašnu dodati so, maslinovo ulje i pripremljen kvasac, pa umesiti elastično testo. Jufku pobrašnjaviti i ostaviti na toplom da nadođe. Iz sočiva ukloniti loša zrna i prljavštinu, pa isprati par puta pod vodom. U dublju šerpicu usuti vodu, dodati sočivo i kuvati 15-ak minuta, tj. dok sočivo ne omekša. Kuvano sočivo procediti i ostaviti da se prohladi. U ugrejan teflonski tiganj dodati kumin, alevu papriku i đumbir, pa mešati sve dok ne počne da miriše. Skloniti sa vatre i dodati u proceđeno sočivo. U tiganj nasuti ulje, dodati isečen praziluk, posoliti, prodinstati i kada omekša dodati iseckan beli luk. Malo prodinstati, pa u to dodati sočivo, paradajz-pastu i senf. Sve dobro izmešati i skloniti sa vatre da se prohladi. Kada je testo nadošlo, prebaciti ga na radnu površinu i bez premešivanja razvaljati ga u kružni oblik željene debljine. U ovom slučaju, nemojte preterivati sa rastanjivanjem jer je sočivo teško i potrebno mu je testo kako ne bi „propalo“ kroz picu. Pripremljeno testo preneti na pleh, prethodno blago pobrašnjavljen (da se pica ne bi lepila i korica bila kao kod testa koje se peče u furuni), ravnomerno naneti sočivo i peći u prethodno ugrejanoj rerni na 220 C, 10-ak minuta tj. dok sočivo ne počne da se suši, tada dodati tunjevine prema ukusu i nastaviti pečenje na 180 C, narednih 10-ak minuta. Služiti toplo.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Tekstovi i fotografije koji se nalaze na blogu ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

2 коментара:

  1. Salata izgleda saroliko i primamljivo, ali...Ova pica sa socivom me je baz zaintrigirala...probam prvom prilikom

    ОдговориИзбриши
  2. Salata mi jako dobro izgleda, želim da je i moja takva kada je drugi put pripremim ! A pizza sa lećom mi je otkriće, jako volim leću, ali je na pizzi nikada nisam jela, obavezno isprobavam !

    ОдговориИзбриши