PEČURKE SA LEBLEBIJAMA

U vreme posta često pripremam ovaj recept i kako mi ne oduzima puno vremena spada u one koje mogu da ubacim i radnim danima, što je bitan faktor. Ovo je jedan lagan i brzinski recept, koji se igrom slučaja dopao nekolicini mojih prijatelja, koji su me i nagovorili da ovo objavim. Naime, smatrala sam da ovaj recept nema većih draži zbog kojih bi dobio mesto na blogu, međutim zbog takvog stava pretrpela sam ne male kritike. I kako bih se popravila, evo još jednog recepta na temu pečuraka. Znam, zaređala sam sa tim pečurkama k'o blesava :) 

Potrebne namirnice: 3 supene kašike ulja, 1 glavica crnog luka, 300 g pečuraka, 4 čena belog luka, 3-4 cm korena đubmira, soli i bibera prema ukusu, 50-ak grama namočenih leblebija, 1,5-2 dl vruće vode, ½ veze lista korijandera ili krupnog peršuna. Za salatu: 7-8 listova zelene salate, 10-12 struka sremuša, soli, ulja i sirćeta prema ukusu.

Način pripreme: Crni luk tanko iseći na listiće. U ugrejani tiganj usuti ulje i dodati iseckan crni luk, blago posoliti i dinstati dok ne počne da mekša. Za to vreme naseckati pečurke (bele ili braon šampinjone) na listiće. Kada je luk postao mekan dodati pečurke, smanjiti temperaturu i dinstati sve dok tečnost koju pečurke ispuste ne ispari. Zatim, dodati sitno seckan beli luk i đumbir, pa kratko propržiti. Nakon toga, dodati leblebije, začin i vodu pa sve zajedno dinstati dok sve ne postane fino sjedinjeno i bez tečnosti. Pred serviranje krupno iseckati list korijandera ili peršuna i posuti preko pripremljenog jela. Zelenu salatu iskidati ili iseći krupnije, sremuš iseći sitnije. U posudi umešati so, ulje, sirće prema ukusu i preliti preko pripremljene salate. Služiti toplo.


Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Tekstovi i fotografije koji se nalaze na blogu ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

7 коментара:

  1. Volim i jednu i drugu namirnicu i vrlo ih često koristim. Odličan postan ručak.

    ОдговориИзбриши
  2. Ma, samo ti nama kuckaj tako ukusne receptice, ovo deluje vrlo fino, nisam do sada spremala.:))

    ОдговориИзбриши
  3. Fina kombinacija. Čak sam jednom nešto slično jela... Pomoravka mi je posvetila recept na Coolki gde su tikvice punjene leblebijama i pečurkama, uživala sam. Ovo ću da pravim pod obavezno! ♥

    ОдговориИзбриши
  4. Nikad nisam spremala ni jela leblebije.. :( a pečurke ne mogu da mi dosade.. Da znaš da ću ovo uskoro da smućkam ;)

    ОдговориИзбриши
  5. Ovo me primamilo izgledom. I ulazi na listu, da ne kažem u folder predloga za- ispobati. Hvala ti, majstorice.

    ОдговориИзбриши