KARI OD CVEKLE

Jedna od meni omiljenih namirnica je cvekla. 

Klasična salata od cvekle je redovna na našem stolu ali tu se mogu naći i druga jela, poput pečene cvekle sa prosom i kremaste salate sa pečenom cveklom. Uz to, rado pripremano jelo, puno prijatnih aroma, jeste kari od cvekle. Sjajan obrok koji se brzo pripremi, prikazaće vam cveklu u novom i lepšem ruhu. 

Danas, sa vama delim recept za ukusnu cveklu sa krompirom i začinima dalekog Orijenta...


Ukusna cvekla sa krompirom indijska kuhinja

Potrebne namirnice (6-8 porcija): 4 cvekle, 4 krompira, 5-6 kašika ulja, 1 supena kašika soli, 1 zeleni kardamom (sa opnom), 1 supena kašika slačice, ½ kafene kašike cimeta, ½ kafene kašike kima, 1 čili paprika, ½ kafene kašike bibera u zrnu, 3-4 čena belog luka, 2 glavice crnog luka, manji komad svežeg đumbira (oko 5 cm), 1 supena kašika garam masale, 600-700 ml vruće vode, 250 ml kokosovog mleka, ½ veze svežeg peršunovog lista.


Cvekla sa krompirom posno jelo

Način pripreme: Krompir i cveklu oprati i obariti. Bareno povrće oljuštiti i iseći na kocke približne veličine. Crni i beli luk iseći na tanke šnite. Na dobro ugrejanom ulju propržiti kardamom, slačicu, kim, biber, cimet i čili (najbolje je začine pripremiti unapred i u isto vreme spustiti u ulje) i kratko propržiti (da zamiriše). Odmah smanjiti temperaturu, dodati crni luk i propržiti dok ne promeni boju. Zatim, dodati beli luk i izrendani đumbir. U to dodati krompir i cveklu, blago promešati i dodati vruću vodu. Kuvati na umerenoj temperaturi dok skoro sva tečnost ne uvri. Zatim, dodati garam masalu i kokosovo mleko, promešati, isključiti ringu, poklopiti i kuvati još par minuta da se sve dobro sjedini. Pre služenja posuti iseckanim peršunovim listom.



Ukusno jelo indijske kuhinje kari od cvekle

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Tekstovi i fotografije koji se nalaze na blogu ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

16 коментара:

  1. Ove predivne boje a i ukus najverovatnije ,očaravajuće deluje. Divno ! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Doco! U ukus ne sumnjaj ☺ Mislim da je lepšeg ukusa nego izleda...

      Избриши
  2. Nalence, pogodi me po sred srcETa! ♥ Divota od recepta!
    (haha, sad vidim i da se rimuje ☺)

    ОдговориИзбриши
  3. divno izgleda, verujem da je i ukus odličan

    ОдговориИзбриши
  4. Izgleda FANTASTICNO; da sam blize pozvala bih se kod tebe na rucak ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Jasna. ☺ Sa zadovoljstvom bismo se počastile ♥

      Избриши
  5. I ja jako volim ciklu, iako je najčešće jedem onako klasično: ukiseljenu. Ovo je zaista zanimljiv recept, jedini je problem što ne volim curry. Vrag će ga znati zašto! Nije da ga ne bih pojela, ali .... Čudno, jer većinu začina za curry imam i jako volim (crnu kavu obavezno pijem s kardamomo).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Razumem... Mislim da bi mogla da izostaviš začine i spremiš samo na ulju, uz crni i beli luk, so, biber i kokosovo mleko ili gusti jogrut sa malo gustina, brašna ili ovsenih pahuljica. ☺

      Избриши
  6. Ciklu obožavam, a ovo jelo me posebno privuklo, biti će isprobano čim prije !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da će ti se dopasti, Brankić. Ako isprobaš, javi utiske... ♥

      Избриши