RESTOVAN KROMPIR

Restovan krompir rado jedem u poslednje vreme. Ma, jela sam ga i ranije ali ne tako često. Za tili čas eto finog ručka ili priloga uz ribu/meso. 
Ovo je jedno od jela na kojima sam odrasla. Priznajem, ne umem da napravim tako sladak restovani kao što je bio onaj koji sam tada jela, svaki put rado mljackajući i oblizujući se. Dal' je do krompira ili šta već nije ni bitno jer odavno sam digla ruke od toga da vratim te ukuse. Uživam u onom što imam. Uvek se obradujem kada je jelo sa krompirom u pitanju jer bih krompir mogla jesti non-stop. 
Restovani krompir bi po pravilu trebao biti izgnječen sa po kojim krupnijim komadom ali ovo je tzv. moj način pripreme pa ako vam se dopada evo uputstva kako to ide. 
Potrebne namirnice: ½ kg krompira, 2 srednje glavice crnog luka, 3-4 supene kašike ulja/1 supena kašika masti, so i 1 supena kašika aleve paprike, 2 dl vruće vode.

Način pripreme: Krompir dobro oprati i staviti u vrelu vodu sa malo soli da se kuva oko 30 minuta. Crni luk iseći na tanke šnite tj. rebarca. Zatim, na ugrejanom ulju izdinstati luk sa malo soli. Luk pržiti na umerenoj temperaturi oko 15-20 minuta. Skuvan krompir oljuštiti i iseći na parčad željene veličine. U fino omekšali luk dodati alevu papriku i dobro promešati. Zatim, dodati krompir, so/suvi začin prema ukusu i vruću vodu pa promešati par puta. Kada voda uvri skloniti sa ringle. Služiti toplo.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Tekstovi i fotografije koji se nalaze na blogu ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

11 коментара:

  1. Da samo znaš kako čežnjivo gledam u ovaj tvoj restovan krompir.. ♥ Kao dete ga nisam mnogo marila, sada ga volim, ali se ne setim da ga pravim i baš ću prvom prilikom restovan da spremim. Slast mu daje prženi luk, ma divota.. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ☺♥ Da, fino upržen lukić je to što je zaista bitno. Ja najviše volim kad naiđem na dobar, brašnjav krompir jer onda mi je totalni gušt. ☺

      Избриши
  2. A jos ako se umjesto ulja i masti stavi moca od pecenja mmmmmmmmm

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ajoooj, moča il pretop!!! Ništa lepše! Prava stvar. Već se oblizujem ♥

      Избриши
  3. Divan krompir, sljedeci put cu staviti papriku, inace pravim bez, ne znam zasto :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti. Jako je ukusan, probaj. Može i malo ljute tucane ako voliš. ☺

      Избриши
  4. Divno pripremljen, nama isto jedna od omiljenih namirnica, sta god da se napravi sa njim fino ispadne.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga moja. Krompir na sve načine - ne može da mi dosadi! ☺☺☺

      Избриши
  5. Restani krumpir je ovdje vrlo uobičajen i često ga radim. Ja ga samo onako zdrepam ili kuhani ribam.

    ОдговориИзбриши