POHOVANE TIKVICE

... uvod kratak i neopterećujuć. Valjda to ide uz ove letnje dane.
Ne umem da zamislim kako izgleda i kog je ukusa leto bez tikvica. Ja sam od onih koji rado pripremaju tikvice u raznim oblicima ali najmanje pripremam tzv. pohovane (pržene) tikvice. Razlog je jednostavan - masnoća. No, rešila sam da ugodim sebi a i da postojećim receptima dodam na blog još koji recept sa tikvicama. ☺
Najbolje pohovane tikvice
Potrebne namirnice: 2 veće tikvice, 4 supene kašike brašna, 1 supena kašika suvog začina, 1 kafena kašika soli (+ za usoljavanje tikvica), zeleni mleveni biber po ukusu, 3 jaja, oko 200 ml ulja.
Pohovane tikvice bez puno ulja
Način pripreme: Tikvice oljuštiti, oprati i iseći na kolutiće debljine do 0,5 cm. Tako pripremljene poređati ih na veći tanjir ili oval, bogato posoliti i ostaviti 10-ak minuta. Za to vreme pripremiti ostale sastojke i ugrejati tiganj. Umutiti jaja, u brašno dodati so, suvi začin, biber i dobro promešati sastojke. U tako pripremljeno brašno uvaljati tikvice, pa pred prženje umočiti u umućena jaja  (uz ivicu posude blago prisloniti i prevući tikvicu, kako bi se uklonio višak) i spustiti u ugrejano ulje. Temperatura ulja treba da bude umerena kako tikvice ne bi izgorele. Pržiti ih oko 4-5 minuta sa obe strane tj. dok ne dobiju zlatno-braon nijansu. Nakon prženja ređati ih na papirni ubrus kako bi se uklonio višak ulja. Služiti tople ili hladne uz kiselo mleko, jogurt, salatu ili prilog po želji.
Kako se prave pohovane tikvice

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

6 коментара:

  1. Jaoooooooo! Ovo obožavam, kad ima ne znam šta je dosta, pa zato vrlo retko imam! 😃 Divne su ti tikvice, a ova slika sa masnim prstićima.. ❤

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gago, ja kad dođem kod tebe na blog samo gledam u lepote koje praviš sa tikvicama. Ja ih izbegavam iz istog razloga ☺ Hvala, draga moja... ah, kako sam se oblizivala... ♥

      Избриши
  2. Ne volim ih generalno ali su zato zdrave :P

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kad ih ovako spremam nema tu ništa zdravo. ☺ Goco, hvala na poseti i komentaru. Dobrodošla.

      Избриши
  3. Pohane tikvice su fine, ali ih nikada ne radim jer imam osjećaj da upropaštavam "povrtnost" ovog povrća teškom smjesom i kasnije brdom ulja. A i zahtijevaju puno posla, a po ljeti mi se to ne da.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Potpuno te razumem i sama tako razmišljam ali ponekad eto častimo se... ☺

      Избриши