ROLAT (PITA) SA MESOM

Jedna subota ujutru. Prva kafa. Ne baš sređene misli. Prelistavam statistike bloga i razmišljam o narednim objavama. Zatim, otvoram foldere sa fotografijama (odavno i nedavno pripremljenih) recepata, pregledam, listam, čudim se uz glasno cvoktanje i kažem sebi - Eee, Nataša, Nataša! Šta sve ovde čuči!

Potrudila sam se da prošlog meseca objave budu češće nego inače, kako bih počela da praznim te iste foldere. Međutim, ne mogu. Ne ide to uz mene. Ne mogu na silu. Kada poželim, tada i činim jer tako je samo iskeno i s' ljubavlju. Mnogo je recepata koji čekaju objavu. Svašta se spremalo, fotkalo, čuvalo ali nikako da bude objavljeno. Verujem da je i kod većine blogera situacija slična. 

Jedan od recepata koji duže čeka na objavu utisaka jeste ovaj, za sjajnu pitu sa mesom. Većina nas, gurmana, food blogera ili kulinara verujem da je odavno upoznata sa ovim receptom ali kao što znate, ja volim da izdvojim i preporučim nešto ako to i zaslužuje. 

Upravo to je slučaj sa ovom pitom koja je, malo je reći, sjajna. Vrlo ukusna, sočna, aromama bogata, a sastojcima svedena pita. Već na prvi pogled privlači pažnju i želju za istraživanjem, isprobavanjem, uživanjem. Sveprisutno uživanje u ovom rolatu učinilo je da u mojoj beležnici ovaj recept ostane zapisan krupnim slovima ♥
Saće rolat pita sa mlevenim mesom
Potrebne namirnice: 500 g kora za pitu, 50 ml ulja, 500 g mlevenog (junećeg) mesa, 2 krupne glavice luka, 70 ml tople vode, 1 supena kašika soli, 1 supena kašika suvog začina, 1 kafena kašika bibera. Za premazivanje kora: 4 jajeta, 200 ml ulja, prstohvat soli.

Način pripreme: Očistiti i sitno iseckati crni luk. Ugrejati tiganj, dodati ulje i crni luk pa dinstati na umerenoj temperaturi oko 10 minuta uz povremeno dolivanje vode. Kada luk postane kašast i tečnost potpuno ispari dodati mleveno meso, začiniti i usitniti, pa nastaviti prženje i redovno mešati. Kada meso poprimi rumenu boju i bude potpuno usitnjeno skloniti sa ringle i ostaviti da se prohladi. Za to vreme, uključiti rernu da se greje na 200º C. Pleh od rerne prekriti pek-papirom. Od ukupnog broja kora odvojiti 12 kora za pitu i (po potrebi) skratiti ih prema dužini pleha ili u toku rada preklapati ivice. Za rolate je potrebno 10 kora a za tzv. prekrivač 2 kore. U dubljoj posudi penasto umutiti jaja, dodati so, ulje i dobro sjediniti. U pleh staviti koru i premazati je smesom (2-3 supene kašike), pa to ponoviti i sa drugom korom. Zatim, posebno premazati jednu koru, na donju ivicu fino rasporediti mleveno meso (2 supene kašike smese), blago previti bočne ivice ka sredini, pa što bolje zarolati. Koru preneti i složiti uz samu ivicu premazanih kora u plehu. Isto učiniti sa još tri kore. Ređati ih jednu do druge, vodeći računa da budu što bolje ušuškane i premazati ih sa smesom od jaja i ulja. Dalje, rolate uvijati na isti način i slagati po principu 3-2-1 i svaki red premazati jajima. Na kraju, sa svih strana premazati piramidu i obložiti korama (na kojima stoji). Dobro utisnuti sa svih strana (blago pritiskajući dlanovima) i još jednom premazati jajima. Peći u prethodno ugrejanoj rerni, na 200º C, oko 20 minuta tj. dok ne dobije finu, bakarnu boju. Nakon toga, pitu ostaviti u isključenoj pećnici još 5-10 minuta a zatim izvaditi i ostaviti da se prohladi 10-ak minuta pa seći na parčad željene veličine i služiti. 
Napomena: Nije neophodno opsecanje kora za pitu - dovoljno je u toku rada prebaciti bočne ivice za onoliko mm/cm za koliko je kora duža od pleha u kom se rolat peče. Rolat se dobro seče kada se prohladi (ne mrvi se, ne puca) ali je najbolje seći ga blago toplog/mlakog i potpuno ohlađenog. Za sečenje je najbolje koristiti nož za hleb tzv. reckasti nož.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

16 коментара:

  1. Nale,ja prvi put vidim ovako spremljenu pitu,veoma mi se svidja,dekorativna i verujem jako ukusna.Proba sledi.Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Marina, baš mi je milo da vam se ovo sviđa i da ste spremni za isprobavanje. Javite utiske, svakako. ☺ Lično, meni je ova pita najukusnija od svih do sada znanin, bolja čak i od bureka sa mesom. Puno pozdrava ☺

      Избриши
  2. Verujem da je preukusna, a kako si je fotkala, ne da mamiiiiii...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Preporučujem ti da isprobaš. Hvala, draga moja. Ja to namerno... Hihihiiii

      Избриши
  3. Lepo izgleda i verujem da je ukus fenomenalan.Baš je interesantnO! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Doco. ☺ Meni je ovo najukusnija pita sa mesom, to stoji. Ma, kupila me je na prvi pogled. ☺

      Избриши
  4. Izgleda zaista posebno. Također mi se sviđa što je punjenje baš kao za burek - samo meso i luk. Odlično!

    ОдговориИзбриши
  5. Pita sa mesom ili meso sa pitom :) Super izgleda već je vidim nasečenu tako na mom stolu i uzdahe oko njega:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ☺ Nazovi je kako želiš, nećeš je pokvariti. Uživajte i prijatno vam želim. ♥

      Избриши
  6. Pravila sam ovu pitu sa mesom i fenomenalna je i da znaš, da ću je uskoro ponovo napraviti, samo uz dodatak šampinjona..fenomenalno si je napravila.
    Mislim da svi dođemo do nekog zasićenja, mene je to uhvatilo ,u maju,posle putovanja nisam nikako mogla da se vratim u normalu...trebalo mi je baš dosta vremena. Ljubim te i srećno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, drago mi je da si je probala i da delimo utiske o tome koliko je dobra tj. fantastična. Hvala Zoki. Topli pozdrav, draga ☺

      Избриши
  7. Svi imamo iste probleme, ili nemam ništa za objaviti ili imam hrpu toga pa ne stignem... Super dekorativno mi izgleda ova pita

    ОдговориИзбриши