#MOJ FAVORIT - KOLAČ SA ŠLJIVAMA

Nisam baš neki ljubitelj voćnih kolača, priznajem. To ne znači da mi ne prijaju i da ih ne jedem, naročito u toku sezone. Gde bih višnje, nego u kolače?! Šta sa viškom jabuka ili šljiva? Pa, u kolače? Jedino maline, lubenice i breskve sljuštim momentalno tako da nema potrebe za razmišljanjem o „racionalnom utrošku namirnica“. Kao što znate, kod mene nema bacanja i probiranja hrane i onda često pronalazim nove načine gde se neka od namirnica može ubaciti tj. potrošiti. Tako je bilo i ovog puta kada su šljive preplavile kuću! Volim ukus šljiva u kolačima, naročito u knedlama. Međutim, htela sam nešto sa baš-baš puno šljiva! Tako da bi mi za to više odgovarao tart ili fina galeta. Kako nisam bila pri nekoj posebnoj inspiraciji tog dana, a ni vreme mi nije dozvoljavalo da se previše zadržavam u kuhinji, odlučila sam se za nešto na brzinu.

Biskvit je dovoljno tvrd da izdrži pozamašnu količinu šljiva, a s druge strane prozračan toliko da su šljive samo ogrnute, ne i zarobljene u testo. Orasi celoj priči daju poseban šarm jer testo sutradan postaje još aromatičnije zahvaljujući masnoći koju su orasi otpustili. Odličan kolač, koji vam rado preporučujem.

Kolač sa šljivama i orasima

Potrebne namirnice: Biskvit - 3 jajeta, 180 g šećera, 150 ml ulja, 280 g brašna, 1 prašak za pecivo. Voće - 800 g šljiva (bez koštice), 2 kašike šećera, 1 vanilin šećer. Posipanje - 100 g seckanih oraha.
 
Način pripreme: 
Voće - oprane, od koštica očišćene i na polovine isečene šljive posuti šećerom i vanilin-šećerom, promešati i ostaviti sa strane. Tostirane i prohlađene orahe prstima izmrviti dok su topli ili krupno iseckati. 
Biskvit - Razdvojiti belanca od žumanaca i penasto ih umutiti u čvrst sneg, uz postepeno dodavanje šećera. U dobro umućenu masu (kad se razbiju kristali šećera) dodati jedno po jedno žumance i neprekidno mutiti. Zatim dodati ulje i povezati sastojke. Na kraju dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kratko mutiti, koliko da brašno upije tečne sastojke. Testo će biti tvrdo tj. teško. U đuveč (34x22 cm) obložen papirom za pečenje ravnomerno usuti testo i posuti polovinom seckanih oraha. Kako je testo lepljivo i teško, potrebno ga je dodatno rasporediti tj. razmazati. Najbolje je spatulu umočiti u vodu i mokrom alatkom prelaziti preko testa kako se ne bi lepilo. Na testo poređati šljive i posuti ostatkom seckanih oraha. Šljive gusto ređati jednu do druge i ugurati ih u testo. Peći u ugrejanoj rerni na 200ºC desetak minuta, pa nastaviti pečenje još dvadeset minuta na 180ºC. Pečen kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti da se prohladi. Zatim ga izvaditi iz pleha (uhvatiti višak papira za pečenje i pažljivo podići) i ostaviti da se potpuno ohladi. Iseći na kocke željene veličine, posuti šećerom u prahu i poslužiti. Kolač se može čuvati 2-3 dana, na suvom mestu, poklopljen ili prekriven papirnim ubrusom ili debljom salvetom.

Predivan kolač sa šljivama

Preporučujem da pogledate i ove kolače sa šljivama:

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Tekstovi i fotografije koji se nalaze na blogu ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

4 коментара:

  1. Probaću danas da napravim ovaj kolač, dopadami se baš

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Biće mi drago da ga isprobaš. Javi utiske. Nadam se da će ti se dopasti. Topli pozdrav. ♥

      Избриши
  2. Nale, ne sumnjam da je vrlo fino, jos kad sve tako lepo opises, gotovo da mogu osetiti ukus i miris!:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hihihihi... Darling, ja to namerno opisujem da vas "namamim" da isprobate. ☺ ♥♥♥
      Stvarno je odličan!

      Избриши